Читај ми!

Приказани резултати студије о утицају пословања "Делез Србија" на привреду земље

Студија о макроекономском и социјалном утицају пословања компаније "Делез Србија" на привреду земље показује снажну везу између малопродајних ланаца и привреде државе. Студију су реализовали професори са Економског факултета у Београду др Саша Ранђеловић и др Драган Лончар.

Резултати студије били су тема онлajн панела који је осветлио и многа социо-економска питања и указао на значај сарадње свих чинилаца привредног развоја.

Анализа макроекономског утицаја "Делез Србија" показује да је компанија од уласка на тржиште Србије у августу 2011. до 2020. инвестирала више од 320 милиона евра, што чини око 21 одсто инвестиција у сектору трговине на мало у Србији у том периоду.

Континуираним растом бруто домаће вредности (БДВ) која представља стандардну меру доприноса компаније националној економији, компанија је остварила и снажан позитиван допринос расту привреде.

Бруто додата вредност "Делез Србије" чини 7,6 одсто укупне БДВ сектора трговине на мало, што је око 0,4 БДВ целе привреде Србије. Само у 2020. години, години пандемије, компанија је запослила 442 нових колега, тако да "Делез Србија" сада запошљава више од 13.000 људи, док је код коопераната запослено још 16.000 људи.

У последњих 10 година, компанија је у државни буџет уплатила 413 милиона евра, а у наведеном периоду остварени су пословни приходи који чине 1,9 одсто БДП-а Србије.

В. д. помоћника министра финансија у Влади Огњен Поповић рекао је да су за привреду Србије од изузетног значаја успешне компаније, као што је "Делез", које запошљавају велики број људи и у значајној мери доприносе буџету државе.

Са друге стране, каже, држава ради на томе да омогући добар привредни амбијент и квалитетно пословање.

"То радимо тако што ослушкујемо потребе привреде и водимо дијалог са њеним представницима. Управо како би очувала своју привреду за време пандемије корона вируса, држава је кроз пакете помоћи који су вредни око осам милијарди евра, успела да сачува производне капацитете, као и да очува пуну запосленост. Наша економија није стала и зато верујемо да ћемо убрзо моћи да се вратимо у стање пре почетка пандемије", каже Поповић.

Од доприноса "Делеза" пензије за 7.000 људи сваког месеца 

Истовремено, "Делез Србија" има директан утицај на запошљавање у Србији. Од доприноса које компанија уплати исплаћују се пензије за више од 7.000 пензионера сваког месеца.

"Стратешки смо посвећени ширењу наше малопродајне мреже и константном подизању лествице пословања. У плану је отварање нових продавница, паралелно радећи на модернизацији и дигитализацији свих аспеката пословања, посебно е-трговине. Како смо као компанија посвећени локалној заједници у којој послујемо, посебно нам је стало да наставимо да улажемо у домаћу привреду и развој локалних добављача, нарочито пољопривредника. Поред свега, сваки наш успех је резултат снажног залагања више од 13.000 сјајних људи, због чега су нам наши запослени увек у фокусу. Ми смо веома велики и сложен систем, који чине изузетно паметни и енергични људи. Желимо да останемо место на коме запослени воле да раде и имају прилику за професионални напредак", каже Јан-Вилем Докхејр, генерални директор компаније "Делез Србија".

Својим пословањем, Делез Србија утиче на повећање запослености у свим деловима Србије, омогућавајући запошљавање и у срединама у којима је велики број незапослених, што утиче на повећање животног стандарда становништва као и на достизање равномерног регионалног развоја.

Кроз сарадњу са 81 породичном компанијом, газдинством и пољопривредном задругом који имају производњу у Србији, компанија подстиче пољопривредне произвођаче да остану у својим домаћинствима.

Склапањем дугогодишњих кооперативних уговора кроз производњу за познатог купца, "Делез Србија" омогућава пољопривредним произвођачима бољи животни стандард, остварен од сопствене производње.

"Делез у свом добављачком ланцу има око 600 компанија, а добављачи из Србије запошљавају готово 16.000 људи. То је 16.000 породица које имају могућност да свакодневно раде, стварају и да производе пласирају кроз систем Делеза. Период од годину дана иза нас је био критичан, а држава је била фактор стабилности који је омогућио да ових 16.000 људи сачува посао", истакао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и захвалио се компанији "Делез Србија" на подршци коју је пружила пројекту Стварано у Србији и која у својим малопродајним објектима има производе са ознаком квалитета Чуваркућа.

Највише запослених у Београду и Старој Пазови 

Утицај компаније на локални економски развој показује запошљавање радника у 60 локалних самоуправа широм Србије. Највећи број запослених је у Београду и Старој Пазови, где се налази и Дистрибутивни центар, где готово сваки 20. запослени ради у компанији "Делез Србија".

Поред тога, компанија је значајан послодавац у најнеразвијенијим локалним самоуправама, у којима на сваких 1.000 формално запослених лица, пет лица ради у компанији "Делез Србија". У осталим локалним самоуправама тај удео је 3,4, што сугерише на знатно израженији значај компаније за развој неразвијених подручја.

"Позитивне финансијске перформансе, добро профилисана инвестициона политика, снажни кадровски ресурси и широк портфолио пројеката друштвене одговорности утицали су на снажан раст компаније Делез Србија у претходној деценији, са знатним позитивним утицајем на државни буџет, запошљавање, локални економски развој. Начин на који је компанија Делез у претходној деценији расла, уз велике инвестиције, вишегодишњи раст прихода, знатан раст запошљавања и зарада запослених, те трансфер савремених светских трендова на тржиште малопродаје у Србији указују на то да је тај раст био економски и друштвено одржив, који се као такав може сматрати примером добре развојне стратегије", истиче проф. др Саша Ранђеловић, професор на Економском факултету у Београду.

Највећи донатор Банци хране 

"Делез Србија" највећи је донатор хране Банци хране, најзначајнијој хуманитарној организацији, која има за циљ смањење сиромаштва у Србији и борбу против глади.

Са Банком хране, "Делез Србија" сарађује још од 2015. и у оквиру пројекта "Помажемо да имају и они који немају", донирала је више од 60 одсто укупне количине дониране хране тој организацији.

Поред друштвено одговорних активности, стратешког управљања вишковима хране, подршке младима и поверења које улива потрошачима, као њихов годинама први избор у куповини, "Делез Србија" доприноси и оснаживању позиције жена у друштву

Учешће жена на менаџерским позицијама у оквиру компаније је 68 одсто, а у укупном радном окружењу жене чине 73 одсто.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво