Читај ми!

Мачва и Срем све ближи – ниче нови мост код Шапца, у току су најзахтевнији радови

Градња моста код Шапца, који ће бити део ауто-пута од Руме и брзе саобраћајнице ка Лозници, у пуном је јеку. Јуна прошле године започели су пробијање, ове године са обе стране Саве постављено је свих 370 шипова и урађени су темељи стубова на обалама Саве.

Сада их раздваја савских 500 метара, а за две године Срем и Мачву спајаће хиљаду триста метара новог моста. Река је добар сарадник, најзахтевнији послови су у току. Од шест темеља стубова два су у кориту реке. Овог лета почеће и премошћавање.

"Више од 30 сати смо бетонирали овај темељ, више од 50 људи је ангажовано, бетонитали смо у три смене, 1.600 кубика бетона, преко 250 тона арматуре, са две пумпе је бетонирано даноноћно и успели смо да завршимо, корито реке је један од главних темеља на овом мосту", објашњава Саша Тодоровић, руководилац пројекта из "Азвирта".

На градилишту извођача из Азербејџана свакодневно је 300, већином наших радника. Паузирало се само за Божић и Ускрс. Четвртина посла је завршена, мост добија обрисе.

"Увелико се раде радови и на распонским конструкцијама, тако да смо сада већ на неких 60 одсто распонске конструкције са шабачке стране. Након тога ће извођач кренути с припремом пешачких стаза и с радовима на хидроизолацији, што је завршни слој на једном мосту тако да можемо рећи да смо и више него задовољни. Неки уговорни рок је био јун 2023. године али немамо разлога да сумњамо у извођача радова да ће то бити до краја 22 године", очекује Никола Караџић, шеф пројекта "Коридори Србије".

Ауто-пут до Руме и брза саобраћајнице ка Лозници

Од леве обале Саве и Кленка ка Руми водиће ауто-пут дуг 22 километра, а од десне обале Шабац и Лозницу спојиће брза саобраћајница од 55 километара.

За трасу новог ауто-пута у Срему је почело рашчићавање. Крчи се шума уз реку, експропријација, најављују у Коридорима, биће завршена до краја маја.

"Од Кленка пут иде кроз поље, обилази Платичево и излази код Хртковаца, код економије", наводи Милан Станковић из Кленка, који сматра да ће то за село значити много. "Растеретиће се стари пут, а саобраћај је жила куцавица", каже Станковић.

С друге стране, на деоници ка Лозници њиве су засејане. Уз јавне потребе мештани размишљају и о пољопривредном интересу.

"Добро је то што се прави инфраструктура, али мени се узима око пет хектара и двадесет ари обрадивих површина и то се узима око девет разних табли, сад колико ће то бити правично исплаћено још не знамо јер нас нису још обавестили", каже Слоба Илић из Табановића.

Нова деоница од 77 километара спојиће румску, шабачку и лозничку индустријску зону. Дневно реку преко јединог путничког моста код Шапца, изграђеног пре скоро 50 година, пређе више од 15.000 возила. Новим мостом ће се из Лознице до Београда стизати за сат и 15 минута.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво