Читај ми!

Како се калила цена челика – "бум" који би могао да заврши у сузама

Пандемија коронавируса бацила је прошлог пролећа индустрију челика у САД на колена. Компаније су биле присиљене да затварају производњу, док су се бориле за преживљавање. Са лаганим опоравком, машине у погонима су поново почеле да се окрећу и производња је кренула. То је, међутим, довело до велике несташице челика. Отварање америчке економије је направило толико велики "челични бум", да су неки уверени да ће се то завршити "у сузама".

"Ово ће бити кратког века. Веома је прикладно ово назвати балоном", рекла је аналитичарка Банке Америка Тимна Танерс за Си-Ен-Ен Бизнис, користећи реч на слово "б", коју аналитичари капитала из великих банака обично избегавају.

Након што су прошле године досегле око 460 америчких долара, америчке референтне цене топло ваљаног челика у намотају сада се крећу око 1.500 долара по тони, што је рекордно високо, готово троструко више од двадесетогодишњег просека.

Акције челика "горе". Ју Ес Стил (Х), који се срушио на рекордно ниску вредност прошлог марта усред страховања од банкрота, за само 12 месеци порастао је за 200 одсто. Нукор (НУЕ) је само ове године забележио раст од 76 одсто.

Док "оскудица и паника" данас подижу цене и залихе челика, Танерсова је предвидела болан преокрет, јер је понуда сустигла оно што је описала као "импресивну потражњу".

"Очекујемо да ће се ово исправити - а често када се исправи, прекомерно се исправи", рекла је Танерсова, дводеценијски ветеран металне индустрије која је прошле недеље написала извештај са насловом "Залихе челика у балону".

"Корекција ће бити врло интензивна" 

Фил Гибс, директор истраживања капитала метала на тржишту капитала Ки Банке, сложио се да су цене челика на неодрживим нивоима.

"Ово би било попут нафте од 170 долара по барелу. У једном тренутку, људи ће рећи: 'А ово, ја нећу возити, ја ћу аутобусом'", рекао је Гибс за Си-Ен-Ен Бизнис.

"Корекција ће бити врло интензивна. Само је питање када и како ће се то догодити", додаје Гибс.

Гибс је рекао да је "сигурнији да је цена челика у балону", него да су саме залихе челика у балону.

Фама о челичном балону само је последња дебата о одрживости процвата тржишта у овој ери најнижих камата. Биткоин, етереум, доџкоин и друге криптовалуте су "у пламену". "ГејмСтоп", АМЦ (AMC) и њихове акције подстакнуте на Редиту нагло су порасле почетком ове године. А компаније са празним чеком, иза којих стоје познате личности, прикупљају новац.

Само последња у низу несташица 

Чак је и председник Федералних резерви Џером Пауел препознао ризик од претеране спекулације.

"Виђате ствари на тржиштима капитала које су помало пенушаве", рекао је Пауел током прошлонедељне конференције за штампу.

"То је чињеница. Нећу рећи да то нема никакве везе са монетарном политиком, али такође има огромне везе са вакцинацијом и поновним отварањем економије", напоменуо је Пауел.

Несташица челика је само последња у низу која је погодила америчку економију, јер се опоравља од пандемије која је промешала ланце снабдевања и покренула оштре промене у потражњи.

Недостаје свега 

Недостаје свега, од чипова за рачунаре и дрвне грађе до возача камиона за хлор и камионе-цистерне.

Произвођачи, ресторани и друга предузећа, такође, очајнички траже раднике.

У међувремену, Међународна енергетска агенција упозорила је ове недеље да нема довољно бакра, литијума и других минералних сировина на располагању да би глобалне амбиције о чистој енергији постале стварност.

Свет ризикује да "остане без бакра", рекли су стратези Банке Америке у недавној белешци клијентима.

Слично као и дрвној индустрији, и челичну индустрију затекао је брзи опоравак потражње који је започео прошлог лета, посебно у аутомобилској индустрији.

"Одједном су људи куповали пуно аутомобила", рекла је Танерсова.

Вратио се производни капацитет у САД 

И требало је времена да америчке старе челичане наставе производњу коју су нагло смањиле на почетку пандемије. Залихе челика су се брзо смањивале и испоруке су касниле, баш кад су купци почели да наручују више него обично.

Добра вест, барем за купце челика, је та што аналитичари кажу да се вратио сав амерички производни капацитет тог метала који је био у празном ходу током пандемије.

Због тога је Танерсова рекла да је уверена да ће несташица ускоро завршити, што ће довести до пада цена. Историја показује да залихе челика "имају тенденцију да достигну максимум" месец дана или мало пре цена тог метала, написала је Танерсова у извештају.

Рекла је да је посебно "Ју Ес Стил" осетљив на пад робе, јер има највише дуга и највећу потребу за трошењем на надоградњу погона.

Али, за сада ће залихе челика можда и даље изгледати привлачно за инвеститоре јер индустрија тренутно кује новац. Очекује се да ће северноамерички сектор равног челика остварити рекордну зараду 2021. године, наводи "Ситигруп".

Питање судбине царина коју је увела Трампова администрација 

"Тренутне цене челика су на врхунцу (или близу њега) ... и у једном тренутку ће почети нагло да падају", написао је аналитичар Ситија Александер Хекинг у белешци за клијенте у среду.

"Тренутни сценарио представља инвеститорима класичну дилему зарада", додаје Хекинг.

Наравно, они који предвиђају пад цене челика можда потцењују снагу глобалног економског опоравка. Дуготрајнији процват могао би подићи потражњу за челиком довољно великом да одржи високе цене. Други ризик је да ли ће строжи прописи о заштити животне средине у Кини ограничити тамошњу понуду челика.

"Џокер" би могао бити судбина царина на већину увезеног челика које је Трампова администрација увела 2018. године да подстакне домаћу индустрију.

Ако администрација Бајдена повуче чак и само неке од тих царина, то би ублажило ограничења у снабдевању и оптеретило цене челика.

Танерсова сматра да ће се то вероватно догодити у наредних 12 месеци.

"Штитимо индустрију у којој је несташица, а цене су на готово троструком историјском просеку", рекла је Танерсова.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво