Читај ми!

Бизнис план младог бравара из Љубовије - од очеве радионице до Европске уније

Породичне фирме су значајне за развој економије, због чега европски фондови, малим предузетницима, често додељују средства за унапређење производње. Ту је прилику искористио и Драган Николић из Љубовије. Од очеве браварске радионице направио је фирму чији су производи тражени и ван граница Србије.

У радионици у којој је његов отац провео 40 година правећи ситну браварију, Драган данас производи велике челичне конструкције које стижу чак и до Италије. Од оца је још као дете учио занат, а онда га родитељи шаљу на школовање у Београд.

"И онда сам решио да се вратим у Љубовију да наставим очев занат. Радио отприлике две године, без радње, без пријављене радње буквално код ових овде овдашњих бравара у дневницу, касније сам пријавио ту фирму, и уозбиљио тај посао, направио ову радионицу једну, па другу, очеву реновирао", прича успешан бравар Николић.

За вредне Драганове руке и велико умеће, убрзо се прочуло и ван Љубовије. Тржиште се ширило, али не довољно да би могао да набави и савремене алате који би му олакшали посао.

Добар бизнис план омогућио му је да конкурише код Европске уније - кроз програм подршке општинама и добије милион и двеста хиљада динара.

"Значило ми је јако, радили смо и без тог заваривачког стола, али није то тај квалитет тих производа што радимо, брже ми је, ефикасније. Већи посао могу да узмем, већи обим посла могу сад да радим. Такође сам запослио једног радника, планирам да запослим још два", објашњава Николић.

Програм подршке Европске уније - ЕУ ПРО започео је 2018. године с циљем да допринесе друштвено - економском развоју 99 локалних саомопурава у нашој земљи за шта је опредељено 25 милиона евра.

Драган је један од привредника који је искористио ту могућност. С новим бизнис планом, каже, конкурисаће и за набавку стругарских машина, и на тај начин додатно проширити обим посла.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво