Читај ми!

Расте потражња за нафтом, чека ли нас драстично поскупљење горива

Прошлу седмицу обележиле су процене да ће до краја године заправо доћи до озбиљног раста у потрошњи сирове нафте. Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије сматра да то нису промене као када је цена сирове нафте за неколико месеци била повећана око 88 одсто. Такве промене, истакао је Мићовић, сигурно ниду пред нама.

Од почетка марта до данас, за отприлике месец и по дана, цена горива у Србији порасла је за 5 до 7 динара по литру. То значи да возачи за пун резервоар сада приликом сваког "танкирања" треба да издвоје око 300 динара више.

Томислав Мићовић је истакао за Јутарњи програм да смо претходних година сведоци да тржиште нафте врло интензивно реагује на све најаве евентуалних повећања и испуњења потрошње. Каже да се цена сирове нафте смирила, повећана је скоро 70 долара по барелу и да  се вратила на ниво између 60 и 65 долара. 

Навео је да су прошлу седмицу обележиле процене да ће до краја године заправо доћи до озбиљног пораста у потрошњи сирове нафте, па је одједном и потражња постала знатно већа јер се у јуну уговарају испоруке.

"И то је допринело да четири од пет дана претходне недеље цена сирове нафте буде у порасту. Петак је донео једно смирење, али све у свему то нису промене какве су претходиле када је цена сирове нафте за неколико месеци повећана око 88 одсто процената. Такве промене сигурно не предстоје пред нама", оценио је Мићовић.

Предстоји период повећане потрошње

Анализирајући разна ограничења које државе уводе у вези са физичком дистанцом и ограничења путовања, подаци говоре да је пред нама период далеко веће мобилности људи. Мићовић додаје да се у Америци то већ осетило претходне недеље у повећању потрошње горива, пре свега на путевима.

Такође, Кина је забележила чак раст у првом кварталу друштвеног бруто производа до 18 процената. 

"То су неке најаве које указују енергетском сектору да је пред нама повећање потрошње, па самим тим и потражње за сировом нафтом. У којој мери ће произвођачи сирове нафте одговорити у тој мери зависи и колико ће цена сирове нафте бити виша или мања", указује Мићовић.

Објаснио је да ако ту повећану потрошњу буде пратила одговарајућа понуда произвођача онда неће бити неких већих промена цене сирове нафте.

"Међутим, ако произвођачи сирове нафте не буду благовремено одговорили на повећану потражњу мора се догодити неки велики скок", сматра Мићовић.

Српско тржиште реагује као и сва друга

Што се тиче српског тржишта, навео је да оно реагује у истом смеру као и друга тржишта, интензитет реакције наравно није исти на свим тржиштима али на крају сви дођу до тих виших, односно нижих цена.

Појаснио је да се укупни трошкови нафтних сектора, док гориво дође до пумпи разликују од земље до земље.

Разликује се и ниво конкуренције па се, самим тим, и брзина тих промена разликује од земље до земље.

"Али будите сигурни, ево прошле године када је цена сирове нафте драматично падала од јануара до маја прошле године, то је било пре свега последица рата на светском тржишту нафте а не толико пандемије, тада су у Србији цене горива биле смањене у врло кратком периоду за 30 динара по литру. Значи показују да када падају трошкови нафтних компанија, а сирова нафта је један од трошкова, тада се смањују и цене на бензинским станицама", прецизирао је Мићовић.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво