Читај ми!

Како је општина Крупањ постала шампион предузетништва

Док је за многе почетак епидемије значио крај радног односа и гашење бизниса, Општина Крупањ истакла се привредном активношћу и отварањем нових радних места. За шампиона предузетништва проглашена је у такмичењу које организују НАЛЕД и Влада Србије.

Уз подстицајне мере општине и државе, Слађана је постала предузетница. Годину дана, каже, била је ослобођена плаћања доприноса, а тај новац искористила је за проширење бизниса. Прошле године добила је и субвенцију за новозапослене.

"Запослили смо још два радника, исто смо користили мере локалне самоуправе, негде око 250.000 смо добили по раднику, тако да је то значило, јер смо у међувремену покренули још неколико послова", каже Слађана Грбић, предузетница.

За почетнике у пословању, Општина Крупањ предвидела је бесповратна средства у износу до 300.000 динара и за те намене прошле године искоришћено је 13,3 милиона, од чега је 30 одсто обезбедила Општина, а 70 одсто Национална служба за запошљавање.

"Најчешће радимо програме за самозапошљавање, за нова запошљавања радника, за јавне радове и за програм стручне праксе. Грађани су изузетно заинтересовани, односно незапослена лица и послодавци за све мере, али приметно је да је последњих година све веће интересовање за самозапошљавање, односно отварање нових предузећа и радњи", наводи Јелена Теодоровић, координаторка Канцеларије за ЛЕР.

Највећи број предузетничких радњи у Крупњу са радом наставља и након истека периода субвенционисања. Захваљујући подстицајним мерама, кажу, уз смањење незапослености, мање је и оних који из те општине одлазе због потраге за послом.

"Најуспешнији смо, дакле, у Србији, по односу према новим радним местима и отварању предузетничких радњи, 120 и нешто фирми и предузетничких радњи је отворено у 2020. години што је, с обзиром на то да је година короне, озбиљан број. Ми смо охрабривали наше незапослене становнике који имају одређене вештине, знања и стручну спрему да отварају сопствене предузетничке радње тиме што смо им обезбеђивали средства за отварање тих фирми, па средства додатно за раднике које они запошљавају", истиче Иван Исаиловић, председник Општине Крупањ.

У последњих пет година, мере општине и државе за покретање и унапређење пословања у Крупњу је користило више од 300 лица, за шта је било издвојено око 60 милиона динара.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво