Читај ми!

Михајловић: "Њу дил“ за рударство и енергетику – нови инвестициони план вредан 16 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка енергетике и рударства Зорана Михајловић рекла је да нови инвестициони план у области рударства и енергетике представља својеврсни "њу дил", са пројектима вредним близу 16 милијарди евра, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Зорана Михајловић је изјавила да је захваљујући јасној политици Владе и "новим законима које смо припремили, направили смо инвестициони план у области енергетике и рударства вредан близу 16 милијарди евра".

"Вредност нових улагања само у сектору електроенергетике износи око 6,6 милијарди евра, а око три милијарде евра у рударству и геологији. Велика улагања очекујемо и у коришћењу обновљивих извора енергије, око 4,4 милијарде евра у соларне електране, ветроелектране и биомасу, као и у енергетску ефикасност, где је планирано више од 400 милиона евра", навела је Михајловићева.

У сектору нафте, напомиње, вредност пројеката је око 200 милиона евра, више од 500 милиона евра у гасном сектору, а око 400 милиона евра у сектору топлотне енергије. 

"Ове инвестиције су важне како би Србија била енергетски безбедна, развијенија и боље повезана са регионом. Наш циљ је да, као што је већ у саобраћају транзитни коридор, Србија буде незаобилазна рута и у области енергетике, али и да будемо препознатљиви по зеленој енергији", рекла је Михајловићева у расправи у парламенту, где су на дневном реду четири закона из области рударства и енергетике.

Тим инвестиционим планом "окрећемо се пре свега обновљивим изворима енергије, изградњи великих и средњих хидроелектрана, гасних електрана, са којима ћемо осигурати енергетску безбедност у наредним деценијама у којима ћемо морати постепено да смањујемо производњу из термоелектрана".

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво