Најављена нова линија субвенција за пољопривреднике, ускоро јавни позив

Поред традиционалних мера које постоје за субвенције и које су доступне већ неколико година, ускоро креће нова линија субвенција за аграр која се зове "50-40-10", каже за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Јавни позив почиње 22. априла и трајаће 30 дана.

Гостујући у Јутарњем програму Недимовић је објаснио да је бесповратна помоћ коју даје држава 50 одсто, кредитна подршка од три до седам година са пословним банкама је 40 одсто и 10 одсто новца пољопривредник улаже сам.

Од 22. априла креће јавни позив и трајаће 30 дана и министар позива све пољопривреднике у сектору повртарства, воћарства и сточарства да се јаве.

Према његовим речима, подстицаје у пољопривреди треба посматрати кроз стуба.

Један стуб је онај који држава даје и то су мере које су доступне већ неколико година – 50 одсто субвенција за механизацију, 65 одсто за пољопривреднике на вишим надморским висинама где су отежани услови пословања, поврат за подизање воћњака 50 одсто.

"Имамо и додатна финансијска средства која су највише намењена источној и јужној Србији за секторе воћарства, повртарства и сточарства", истиче Недимовић.

Поред овога постоји још један извор финансирања.

"То је 50 милиона долара које нам стоје на располагању. То су српске паре које у светску банку ми реализујемо. Минимална инвестиција је 20.000 евра, а 50.000 евра је максимална. Уколико су у питању задруге, ако је реч о преради, инвестиције су до 400.000 евра", наглашава министар пољопривреде.

Код кајсије дошло до измрзавања, добра пољопривредна година

У јеку пролећне сетве и цветања воћа смењују се снег, киша, мраз и зубато сунце.

"Што се тиче пшенице она је у добром стању и ту не очекујем проблеме. Оно што је добро је да има доста влаге, земља није хладна и то одговара ратарским културама", објашњава Бранислав Недимовић.

Додаје да, што се тиче воћа код кајсије, постоји реалан проблем, зато што је дошло до измрзавања. То се дешава већ неколико година када дође до мраза у априлу.

"Треба размишљати о неким каснијим сортама кајсије. Вегетација других култура је мало одложена и то је спасило воће од мраза који је био пре неки дан, у зависности од делова Србије, од -1 до -5 степени. Најхладније је било око Сокобање и видећемо како ће се то одразити у наредних осам дана", поручује министар пољопривреде.

Према његовим речима, разговарао је са малинарима из Пријепоља и Ивањице и мисли да неће бити драматичнијих штета. "Јабука је у добром стању и она је поред малине наш најјачи бренд".

"Очекујем добру пољопривредну годину. Са аспекта Србије у свету је у позитвном смислу потпуни хаос у односу на цене. Јако су добре цене пољопривредних производа. Што се тиче сунцкрета прошле године у ово доба цена је била 280 евра, по тони а сада је 410 евра по тони. У свету је потражња за храном скочила. То је последица пандемије и ишчекивања шта ће бити са свим тим", додаје министар.

Уља има довољно, министарство има алате да интервенише

"Треба констатовати да је дошло до раста цена уља из простог разлога што је тражња на светском тржишту за биљним уљима, не само сунцокретовим, велика. Уља ће бити довољно и министарство има алате како да интервенише уколико дође до поремећаја на тржшту и не треба да буде никаквих бојазни", поручује министар Недимовић.

Према његовим речима, има произвођача сунцокретовог уља код којих је цена уља 200 динара, али има уља и по 159 динара.

Додаје да је у Мађарској, Хрватској, БиХ уље скупље 10-15 евроценти него у Србији.

"Ја не очекујем да дође до драматичнијх догађаја. Ако ограничите цену уља, може се десити да све оде у извоз и да дође до несташице и то нећемо дозволити", истиче министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво