Михајловић: План је повећати удео рударства и енергетике у БДП-у на 9 одсто

Четири нова закона из области енергетике и рударства омогућиће нам да идемо у процес енергетске транзиције и климатски неутралан развој, изјавила је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да ти закони, који ће бити на дневном реду седнице парламента идуће недеље, уређују материју од стратешке националне важности.

Зорана Михајловић је навела да ће Србија морати да смањује производњу електричне енергије из фосилних извора, пре свега лигнита и решава питање подземне експлоатације угља.

Поручује да је циљ да се заједнички удео рударства и енергетике у БДП-у, са садашњих 5,5 одсто, у наредних пет година повећа на седам до девет одсто.

"То је велики искорак", рекла је Михајловићева у Скупштини Србије на јавном слушању о четири предлога закона из области енергетике и рударства, у организацији скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, а које ће парламент разматрати идуће недеље.

На скупу, којем је присуствовао и председник Парламента Ивица Дачић, Михајловићева је нагласила да ће сет тих закона, уз друге стратегије и законе, омогућити да имамо климатски неутралан развој и да и у области енергетике будемо предводници у региону.

На усвајање предложених закона из области енергетике и рударства се дуго чекало, рекла је Михајловићева, додајући да су они усклађени са европским стандардима, да треба да омогуће добар инвестициони амбијент и раст запослености, као и то да дају полазну основу да се пређе с речи на дела у процесу енергетске транзиције и климатски неутралном развоју.

"Много се о томе прича, у земљама ЕУ се много више ради, као и у другим земљама света него што је то био случај код нас", рекла је Михајловићева и нагласила да је зато важно да имамо законе који се односе на декарбонизацију и климатски неутралан развој.

Када је реч о енергетској стабилности и безбедности, поручила је да Србија мора да води рачуна о неколико различитих праваца енергетског развоја под капом декарбонизације и енергетске транзиције.

"Један од тих праваца је производња енергије из обновљивих извора, други правац су рударска и геолошка истраживања као велики потенцијал, а трећи правац је повећање енергетске ефикасности и смањење потрошње енергије која је висока и утиче на конкурентност и на живот сваког грађанина", рекла је Михајловићева.

Напоменула је да је посебно поносна што су предложени закони прошли све процедуре, што се о њима разговарало са свим заинтересованима, од ПКС и других привредних субјеката, до свих релевантних међународних институција и грађана.

Поносна је, каже, што је Србија коначно први пут припремила посебан закон о обновљивим изворима енергије за које наводи да су наша будућност.

"Мораћемо полако да смањујемо производњу електричне енергије из фосилних извора пре свега лигнита, решавамо питање подземне експлоатације угља, имамо инвестициони план за хидро, гасне и соларне електране, електране на ветар", рекла је Михајловићева.

Навела је да закон о обновљивим изворима енергије омогућава много и државних и приватних инвестиција које покрећу привредни развој.

"Надам се да ћемо имати добру расправу и да ће Србија следеће недеље имати усвојена четири важна закона из области рударства и енергетике", каже Михајловић.

"Законима се уређује материја од стратешке националне важности"

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да четири закона из области енергетике и рударства уређују материју од стратешке националне важности. 

Дачић је рекао да су у том сету закона можда најважнији прописи које разматра актуелни сазив парламента.

Нагласио је да је зато дискусија о новим решењима више него добродошла и да је веома битно да пракса јавних слушања буде успостављена као редовна, да је то био услов који се Србији стално приговарао у извештајима европских институција, а да су сада јавна слушања скоро свакодневна.

"Скупштина поклања изузетну пажњу разматрању законских предлога у форми јавних слушања. То је добра пракса и помаже посланицима да добију важне информације, саслушају све заинтересоване и донесу најбољу одлуку", рекао је Дачић.

Навео је и да је у том смислу важан допринос организација цивилног друштва, међународних организација и стручне јавности како би Србија добила што модерније законе из области рударства и енергетике.

Дачић каже да се изменама Закона о енергетици енергетски систем усклађује са прописима ЕУ, али истовремено омогућава, између осталог, и повећање испоруке енергената и повећање конкуренције.

На јавном слушању, Дачић је напоменуо да ће Предлог закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије омогућити и уштеде и сигурност снабдевања.

Навео је да Предлог закона о коришћењу обновљивих извора енергије доноси мере ради остваривања дугорочних циљева који се односе на смањење коришћења фосилних горива.

Указао је и да ће тај законски предлог стимулисати отварање нових радних места, али и подстаћи истраживања, иновације и конкурентност.

За измене Закона о рударству и геолошким истраживањима, Дачић је рекао да се односе на коришћење стратешког националног ресурса – минералне сировине и наглашава да је прописано да су истраживање и експлоатација у јавном интересу.

Седница парламента на којој ће се расправљати о тим предлозима закона заказана је за 15. април.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво