Почетак извоза српског воћа и поврћа у Бахреин планира се већ у мају

После унапређења политичких односа, Србија и Бахреин убрзано јачају економску сарадњу. Ни месец дана од посете српске делегације тој земљи - бахреински привредници у Београду разговарају о инвестицијама и повећању трговинске размене. Први извоз нашег воћа и поврћа на то тржиште - планира се већ у мају.

Министар финансија Синиша Мали рекао је на отварању пословних сусрета Србија - Бахреин, који су одржани у Палати "Србија", да је наша земља отворена за сарадњу са том краљевином и да се нада да ће српски и бахреински привредници препознати одличне могућности за развој пословне сарадње и инвестиције.

Министар се захвалио представницима и привредницима те арапске земље на посети Србији и нагласио да је за потенцијалне инвеститоре важно да знају да је наша земља потписница многобројних споразума који значе приступ огромним тржиштима.

"Закони у Србији су усаглашени са прописима који важе у ЕУ. То даје додатну сигурност вашим инвестицијама. С друге стране, ми још увек нисмо добили чланство у ЕУ, али имамо потписане уговоре са европском заједницом, са земљама CEFTA, EFTA, као и са земљама које имају чланство у Евроазијској економској унији", навео је Мали.

Додао је да Србија, такође, има споразуме и са Турском. "То значи да инвестирањем у Србију добијате отворено тржиште за милијарду људи широм света, где можете да извозите без пореза, без царинских такси. То је огромна предност Србије, коју смо успели да учврстимо претходних неколико година", нагласио је Мали.

Додао је да је планирано закључивање више споразума са Бахреином, што ће обема странама пружити више поверења, сигурности, и отворити пут којим ће се корачати у годинама које долазе.

Напоменуо је да се као и друге земље широм света и Србија претходних 13, 14 месеци бори и за економију и за здравље грађана, али да су у нашој земљи избегнути црни сценарији, који су се догодили у неупоредиво развијенијим земљама.

Подвукао је да је српска економија стабилна, а стопа незапослености прошле године нижа у односу на 2019. годину, као и да је јавни дуг стабилан, испод нивоа од 60 одсто, колико прописује Мастрихт.

Министар је рекао да се истовремено, поред борбе за економију, води битка и за здравље људи.

Мали је објаснио да је по питању економије, као и по питању здравства, Србија показала показала колико је јака и отпорна.

"Тако је БДП у 2020, години пандемије и најгоре економске кризе икада, пао само 1,1 одсто. Ми смо остварили један од најбољих резултата у Европи, и то пре свега захваљујући пакетима помоћи које је држава обезбедила грађанима и привреди. То нам је омогућило да покажемо, не само да је наша економија отпорна, већ и да је српска влада урадила одличан посао да спаси економију земље. Погледајте друге земље и погледајте Србију, схватићете да смо заиста урадили добар посао", рекао је Мали.

Форум почетак пословних веза две земље 

Калид Омар Мохамед ел Ромаихи, извршни директор Државног инвестиционог фонда Бахреина рекао је да је импресиониран резултатима које је Србија остварила у области економије.

"Овај форум је почетк пословних веза између Србије и Бахреина. Инвестициони форум на чијем сам челу има намеру да се шири, а посебно у пољопривредном сектору где видим највеће могућност за сарадњу наших земља", навео је извршни директор Државног инвестиционог фонда Бахреина.

Бахреин више од две трећине хране увози, па су извозне шансе огромне. Конкретно, заинтересовани су за наше телеће и јагњеће месо, поврће, а од воћа - јагоде, малине, јабуке. Разматра се и сарадња у области одбрамбене индустрије, хотелијерства и логистике.

Михаило Весовић из Привредне коморе Србије каже да не треба да заборавити ни на ИТ и телекомуникационе екомпаније с обзиром да је иновативност улагања у ИТ једн од стубова рзвоја Бахреина у наредном периоду и ту Србија и те како има шта да понуди кроз партнерство са тима компанијама.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да је то тржиште које може да купи све, њихови ритејлови су спремни и сада само то мора логистички да се увеже.

"Нама само треба да пласирамо пошто ће ићи бродом, треба нам 10 до 12 дана да стигнемо до лука они су ставили на располагање своје луке, сада морамо то да увежемо и да упакујемо како треба", навео је Недимовић.

Циљ је повећати робну размену двеју земља која је сада тек 40 милиона долара. Из компаније "ВодаВода " која од 2018. послује на бахреинском тржишту, саветују привреднике како га и освојити. Квалитет је услов.

"Тржиште Бахреина је мало тржиште међутим, ја увек кажем као један "шоу рум" - место где друга тржишта исто гледају који су ти производи по квалитету", навео је Војин Ђорђевић, власник компаније "Водавода".

Због финасијског потецијала и великог броја клијената за Бахреин кажу да је Швајцарска Блиског и Средњег Истока. Зато у Влади рачунају да та земља може да буде центар за пласман српске робе на то подручје.


субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво