Читај ми!

Цена нафте поново у узлету, гориво сваке седмице скупље бар за динар

Цена нафте поново је узлетела – барел кошта 70 долара. И наставиће да расте јер је ОПЕК додатно ограничио производњу. То је погурало и цене деривата на нашим пумпама, па су готово сваке седмице скупљи бар за динар.

Од новембра је сирова нафта поскупела 80 одсто, што се одражава и на цене на пумпама. У просеку литар бензина сада кошта 145 динара, евродизела 153, а гаса за аутомобиле 83 динара.

"Гледајући кумулативно цена горива је порасла више од 10 динара за протеклих неколико месеци, али не треба заборавити да су пре тога цене евродизела и бензина пале за 30 динара. То још увек нису цене које смо имали на почетку 2020. године, а цене сирове нафте су превазишле цене у целој 2020", објашњава генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Цена црног злата истовремено расте на европском, америчком и азијском тржишту. Томе је допринео нови амерички пакет помоћи грађанима и привреди, убрзани раст кинеске економије, затим напад на постројења водеће земље ОПЕК-а Саудијске Арабије, као и њена одлука да до априла додатно смањи производњу за милион барела дневно.

"Нико ме неће подстаћи да говорим о ценама. Није ме брига за цене. Стало ми је до дисциплине. Стало ми је до довођења залиха у нормалу. Када залихе достигну ниво од 2015. и 2019. године, то је задовољавајуће", рекао је министар енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз Бин Салман.

Томислав Мићовић каже да је нагло и неочекивано дошло до поремећаја тржишта и скока цене сирове нафте.

"Само пре неколико дана земље ОПЕК-а су констатовале да су понуда и потражња на глобалном тржишту уравнотежене и де неће додатно повећавати своју производњу. Само неколико дана касније дошло је до наглог поремећаја тржишта и наглог скока цене сирове нафте", истиче Мићовић.

Прошле године цене нафте су падале до историјског минимума, када је барел у једном дану био у минусу.

Кретања на светским нафтним берзама су непредвидива, па стручњаци и тренутни раст оцењују као психолошки моменат и жељу нафтних компанија за што бржим опоравком од последица пандемије.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво