Читај ми!

Једна од највећих еколошких бомби Србије напокон ће бити санирана, шта даље

Почела је санација и рекултивација прошле године затворене депоније Стањевина у Пријепољу, на магистралном путу ка Црној Гори. Санација четири деценије експлоатисане депоније треба да буде завршена за 80 дана, а радове са 34 милиона динара финансира локална самоуправа.

Неколико метара висока брда смећа на површини од 2,5 хектара на десној обали Лима, ускоро ће бити делимично уклоњена, прикупљена и посута са готово 10.000 кубика земљом, а простор око њих, пошумљен зимзеленим растињем.

"Тренутно радимо на премештању отпада и увођења у границе новог тела депоније. Након тога ћемо почети са насипањем материјала за дегасацију и затрпавање тела депоније", наводи Едиб Хурић, инжењер градилишта.

По завршетку санације, "Србијаводе" почињу изградњу 400 метара дугог потпорног зида како би се спречило поткопавање тела депоније и обрушавање смећа у Лим.

До крајњег циља – изградње трансфер станице, око 1.000 тона пријепољског смећа месечно, одлаже се на прибојској, такође привременој депонији.

"Поделили смо одржавање депоније у Драглићима, односно у Прибоју, тако што ми пола године одржавамо, а онда по три месеца општине Прибој и Нова Варош,  и морамо проширити постојећу депонију да би нам било док не направимо трансфер станицу на Бањици", наводи Џевад Бегановић, директор ЈКП "Лим".

Владимир Бабић, председник Општине Пријепоље, указује на то да се упоредо са овим пројектом ради на изгради станице на Бањици, као рециклажне станице и рециклажног дворишта.

"Међутим, крајња дестинација нашег отпада треба да буде депонија Дубоко, где су, опет уз помоћ министарства, уложена огромна средства да се прошири тело депоније и да се она опреми како би могла да прихвати регионални отпад", додаје Бабић.

Уз подршку грађана, пре свега кроз примарну селекцију, овде ће ускоро у новом, и по житеље безбеднијем окружењу, лакше превалити пут до правилног одлагања смећа.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво