Читај ми!

Изградња рудника за вађење јадарита почиње 2022. године

Компанија "Rio Sava Exploration" до сада је у пројекат Јадар уложила 250 милиона долара, а за ову годину је опредељено још 200 милиона долара, речено је на презентацији овог пројекта око кога се у јавности подигло доста прашине.

Генерална директорка ове компаније, која је заправо локална компанија Рио Тинта, Весна Продановић, каже да пројекат Јадар подразумева пре свега изградњу рудника, и то подземног.

Његова изградња би требало да почне почетком 2022. и да се заврши 2026. године. 

План је да Јадар производи литијум-карбонат, погодан за производњу литијумских батерија које се користе за погон електричних аутомобила.

Продановићева је истакла да је концентрација литијума пронађена у долини Јадра, који је по томе и добио име јадарит, таква да је његова експлоатација економски исплатива.

Ово налазиште, рекла је она, представља око 10 одсто светских лежишта литијума.

Нагласила је да ће се његова експлоатација у околини Лознице, која ће бити подземна, много разликовати од површинских ископавања, а та разлика се односи и на утицај на животну средину.

"Јадар је много више од рударског пројекта. Он је и индустријски концепт, што се види и из састава укупне инвестиције, где ће од милијарду и по евра, 30 одсто чинити рударски део а две трећине ће отићи за индустријско постројење које је надземно", објаснила је Весна Продановић.

Навела је и да је компанија Рио Тинто само произвођач рудног материјала, али се не бави производњом електричних батерија.

"Ми сарађујемо са фирмама у свету које могу да буду потенцијални купци нашег литијум-карбоната, али интерес Србије јесте да овде доведе и произвођача електричних батерија", рекла је Продановићева.

Руководилац послова сарадње са државним органима и пројектна одобрења у "Rio Sava Exploration" Никола Шуњић навео је да би до краја године требало да се заврши куповина земљишта, израда техничке документације, и да се заврши и одбрани студија о процени утицаја на заштиту животне средине.

Тек онда би, рекао је он, могло да се почне са изградњом, планираном за почетак следеће године.

Шуњић је навео и податак да су резерве литијума нешто више од 158 милиона тона.

Рудник би, како је данас речено, требало да ради око педесет година.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво