Читај ми!

Нови Пазар, субвенције за самозапошљавање 45 људи

У Новом Пазару свечано су потписани уговори о додели субвенција за самозапошљавање 45 корисника. Пројекат, који је са 1.226.000 евра финансирало немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), траје до краја 2021. године.

Протеклих месеци корисници су имали прилику да похађају интензивне бизнис обуке и припреме пословни план, а 45 корисника је добило средства да своје идеје и реализује. Вредност грантова по кориснику износи до 3.000 евра.

Подржано је 19 корисника из Новог Пазара, 12 из Тутина и 14 из Сјенице. Међу онима који су добили средства за покретање сопственог посла је 11 жена. У оквиру пројекта ће у наредном периоду бити додељено још 45 грантова, што укупно чини 90 додељених грантова предвиђених пројектом.

Производња лаке конфекције, производња традиционалних јела, хортикултура, графички дизајн, интернет кафе, компјутерска 3Д обрада метала, отварање фитнес центра, пољопривредна производња, перионица тепиха, фасадерско-молерски радови, ауто-сервис, отварање столарске радионице само су неке од пословних идеја које ће бити подржане поделом средстава за њихово покретање.

Протеклих месеци више од 100 корисника имало је прилику да похађа интензивне бизнис обуке и припреми пословни план, а  њих 45 је добило подршку да реализује своје идеје.

Поред економске компоненте, пружана је и психосоцијална подршка – радионице  за више од 1.500 деце и младих, на више од 450 радионица организована је подршка у савладавању школског градива, учењу језика као и развоју креативних вештина у три Добросуседска клуба (Нови Пазар, Сјеница и Тутин), отворена у оквиру пројекта.

Радионице ће се наставити са реализацијом и у току целе 2021. године, а пријаве су у току у Добросуседским клубовима.

Носилац пројекта је АСБ Сербија (Arbeiter-Samariter-Bund), имплементатор Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), а корисничке општине на пројекту су град Нови Пазар, општина Сјеница, општина Тутин, док су пројектни партнери Регионална развојна агенција Санџака - СЕДА и Муслиманско хуманитарно друштво "Мерхамет - Санџак".

Основни циљ пројекта је стварање достојанствених услова живота за повратнике, уз интензивну социоекономску подршку ради одрживе (ре)интеграције и унапређења реинтеграционих механизама у три града у Србији.

Пројекат је са 1.226.000 евра финансирало немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ) и трајаће до краја 2021. године.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво