Читај ми!

Прети ли банкама нови талас тужби клијената

Врховни касациони суд прошле недеље потврдио је пресуду у корист клијента који је тужио банку за неосновану наплату премије осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. Пресуда у корист једног од 120.000 сличних дужника најављује исто толико могућих тужби, а помоћ им у том послу нуде и разна удружења, чак и огласима на бандерама.

После тужби за неосновану наплату трошкова обраде кредита, судови у Србији почели су буквално да се криве и под теретом тужби кредитних дужника за наплату осигурања код Националне корпорације.

"Ја имам податак за Трећи основни суд у Београду да је око 60.000 предмета пристигло у току прошле године. Две трећине тих предмета су управо баш обраде трошкова кредита и враћање премије осигурања код Националне корпорације", каже Јелена Гајић, судија Трећег основног суда у Београду.

Недавно је Врховни касациони суд одбио ревизију против правоснажне одлуке којом је усвојен захтев тужиоца да банка исплати клијенту новац неосновано наплаћен за премију осигурања код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита.

"Све би било неспорно да банка није захтевала од клијента да плати премију осигурања, клијент који није уговорна страна. Корист има банка која по другом или трећем основу се озбезбеђује, а клијент плаћа премију. Судови су заузели становиште да не постоји правни основ по којем су банке обавезивале ту трећу страну", наводи Ивана Јосифовић, председник УО Удружења судија и тужилаца Србије.

После таквих пресуда појавили су се огласи чак и на бандерама – разна удружења нуде помоћ дужницима да се наплате преко судова. У Удружењу потрошача "Ефектива" не споре да има мешетара у том послу и да многи адвокати прикупљају пуномоћја за масовне тужбе. Али, кажу, неспорно је да судови пресуђују у корист клијента.

"Ова пресуда отвара пут за 120.000 грађана који су осигурали кредите код Националне корпорације да исто тужбом могу да поврате свој новац назад. Хајде да кажемо да се ради од 1.000 до 2.000 евра", истиче Дејан Габриловић, председник удружења потрошача "Ефектива".

Шта ће бити с банкама и да ли ће њихово пословање бити угрожено ако сви који имају стамбени кредит поднесу тужбу и добију пресуду да им се новац врати, питали смо Народну банку, али одговор нисмо добили.

У Удружењу банка Србије могу пред камере тек у понедељак, али су нам доставили саопштење у којем се каже да су они кредити који су осигурани код Националне корпорације знатно јефтинији.

"Нови талас тужби неће погодити само банке, већ и целокупан судски ситем и све грађане и предузећа који имају потребу да пред судом реше одређени проблем. Банке ће наставити да овај став бране не само у јавности, већ и пред правосудним органима", наводе у саопштењу.

Тренутно у Србији око 120.000 грађана има стамбени кредит за који су осигурање платили Националној копрорацији за стамбене кредите. Истовремено, готово сви годишње плаћају осигурање осигуравајућим кућама, али у корист банке. Уз то, при подизању кредита морали су да дају додатну гаранцију у виду хипотеке. Три осигурања, сва три у корист банке, али ниједно у корист дужника.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво