Читај ми!

ЕК: Снажан скок БДП-а Србије у трећем кварталу

Европска комисија констатовала је, у најновијем извештају, да је економска активност у Србији у трећем кварталу 2020. године забележила "снажан скок" у односу на пролеће исте године, када су због пандемије морале бити уведене мере закључавања у земљи.

"То значи да је у поређењу са истим периодом прошле године реални пад БДП-а у трећем кварталу 2020. године био ограничен на 1,4 процента, након што је у другом кварталу тај пад био 6,3 процента", наводи се у документу Комисије у који је Танјуг имао увид.

Реч је о најновијем извештају Генералног директората Европске комисије за економију и финансије за кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ.

Европска комисија наглашава и да је Међународни монетарни фонд у октобру 2020. године спровео завршну мисију аранжмана "Инструмент за координацију политика" .

"ММФ је препознао кључну улогу монетарне, финансијске и фискалне подршке коју је спроводила Србија током 2020. године. Позива се на наставак економског опоравка и одржавање фискалне одговорности у 2021. години као и на убрзање структурних реформи", наводи се у докумету.

Извештај констатује да је у Србији у трећем кварталу 2020. године забележен значајан раст активности у области производње и рударства (+3,2 одсто), земљорадње (4,5 одсто), као и информационих и комункационих активности (+6 одсто).

Пад, у односу на исти период прошле године, забележиле су научне, техничке и административне активности, уметничке, рекреационе и друге услуге, као и транспорт, смештајни капацитети, продаја на мало и ресторани.

Додаје се да су приватна и потрошња државе "умерено ослабиле" за 0,9 односно за 1 проценат, док је пад извоза од 8,5 процената у односу на исти период прошле године превазишао пад увоза који се смањио за 2,7 процента за исти период.

У докумету се наводи да је незапосленост у Србији у трећем кварталу 2020. године повећана за 1,9 процентних поена у односу на претходни кавартал и да је износила 9 процената.

Као узрок за такво повећање види се повратак на тржиште рада многих који су током пролећног закључавања земље одустајали од тражења посла.

Према подацима Европске комисије, јавни дуг Србије је у трећем кварталу 2020. године износио 56,8 процената.

Наводи се и да је просечна стопа инфлације у 2020. години у Србији износила 1,6 процената.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво