Читај ми!

Шта за фабрику Крагујевцу значи спајање два аутомобилска гиганта

Спајање компаније "Фијат Крајслер аутомобили" и "Пежо Ситроен групе" и формално-правно је завршено у суботу. Из "Фијатове" фабрике у Крагујевцу поздрављају спајање и очекују да ће им донети више посла и нови модел.

Тако су италијанско-амерички и француски произвођачи аутомобила, прерасли у мултинационалну компанију под именом "Стелантис". Обе компаније од спајања очекују нове перспективе даљег развоја. 

Спајањем "Фијат Крајслер аутомобила" и "Пежо Ситроен групе" свакако се отвара ново поглавље у области ауто-индустрије. Два аутомобилска гиганта настављају да возе заједно под заједничким именом – "Стелантис".

Под истим кровом сада је 14 брендова аутомобила, а седиште нове компаније је у Холандији.

Компаније су у децембру 2019. године потписале споразум о стварању четвртог највећег произвођача на свету. Европска унија је крајем децембра одобрила спајање две компаније, а своје "да" удруживању рекли су и акционари.

Иначе, само "Фијат Крајслер аутомобили" запшљавају око 200.000 радника широм света. Међу њима је и око 2.500 запослених у крагујевачкој фабрици.

У синдикату поздрављају спајање и очекују да ће им донети више посла, већу упосленост капацитета и пре свега нови модел аутомобила – то би, према неким најавама, могло да буде 2022. године.

"Фијат 500Л" у крагујевачкј фабрици производи се од 2012. године. Потражња за њим из године у годину опада, а самим тим и производња.

Фабрика у Крагујевцу једна је од најмодернијих у Европи, са капацитетом од 400 возила дневно и почетак производње новог модела био би од великог значаја за економију целе земље.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво