Читај ми!

Шта је ЕМС добио куповином акција црногорског електропреносног система

Са новом куповином акција "Електромрежа Србије" од данас је и званично власник 15 одсто црногорског електропреносног система. Вест о ширењу пословања ЕМС-а, и у време пандемије, одјекнула је на европском тржишту струје и у медијима.

ЕМС је у црногорском преносном ситему већ имао 10 посто удела, а за куповину још пет одсто акција плаћено је више од шест милиона и деветсто хиљада евра. То Србији доноси приход и вишеструко побољшава позицију у европском систему преноса струје.

"Током пандемије ЕМС није стао, чак је радио интензивно, можда интензивније од свих других и куповина додатних акција преносног система Црне Горе у економском и пословном смислу представља добра и оправдана инвестициона улагања. Није само у приходима, основни бенефит за друштво оваквих преносних система јесте поузданост рада како на националном тако и на регионалном нивоу", каже Јелена Матејић, директорка ЕМС-а.

"То даје могућност електромрежи нашој да буде у борду директора, али да учествује у дивиденди. Али оно што мислим да је још значајније, што ово представља први корак у нашем стратешком циљу да будемо регионални енергетски лидер зато што смо ми транзитни енергетски коридор", истиче министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. 

ЕМС наставља и градњу наше трасе "Транасбалканског коридора за пренос струје" који спаја источну и западну Европу. Електроенергетски кабл испод Јадранског мора, који повезује Црну Гору са Италијом, већ доноси приход.

"Трансбалкански коридор значи не само повећану националну енергетску сигурност Србије, зато што ћемо имати нове трафостанице на граничним деловима са другим државама, него значи заправо енергетску стабилност региона, бољи живот грађана, много више могућности за улагња и инвестиције. Нема више промена напона који се дешавају", каже Михајловићева.

Најава ледених дана, екипе на терену

А српска преносна мрежа ту стабилност потврдила је и прошлог петка – у једночасовном европском паду напона наши потрошачи нису имали проблема.

Али неке земље Уније искључивале су струју и пријављују штете у милијардама евра јер је због испада више електрана и пада фреквенције једва избегнут потпуни колапс у снабдевању Европе.

Због најаве ледених дана и екипе ЕМС-а су на терену, а радна група прати ситуацију.

"Систем ради стабилно, све наше екипе су на терену, држимо и наше седнице кризног штаба. Преносни систем није имао никаквих испада, али смо притицали у помоћ, реаговали у минутима када је у питању синхронизација рада дистрибутивног система, синхронизација рада са производњом и на крају синхронизација у интерконекцији", каже Јелена Матејић.

А ЕПС-у је подршка колега значајна. То потврђују и снимци залеђене шуме код Гаџиног Хана, где се екипе боре са леденицама да отклоне кварове.

Без струје још је око 18.000 потрошача, највише у брдско-планинским селима на подручју Ниша, Краљева, Зајечара, Лесковца, Прокупља, Новог Пазара и Ужица. У помоћ је стигла и војска, која рашчићава прилазе до трафостаница и бандера.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво