Читај ми!

ЕПС: Хидроелектрана "Зворник" обара рекорде у производњи

Хидроелектрана "Зворник" поставила је нови дневни рекорд у производњи електричне енергије са 2,84 милиона киловат-сати произведених 11. јануара захваљујући ревитализованим агрегатима, саопштила је Електропривреда Србије (ЕПС).

То је други пут у јануару да хидроелектрана "Електропривреде Србије" у Малом Зворнику подиже границу максималне дневне производње.

Нови рекорд је за око 5.000 киловат-сати већи од претходног забележеног 3. јануара.

У ЕПС-у наводе да је повећање производње "зелене" енергије и боље искоришћење дотока на Дрини омогућила инвестиција ЕПС-а којом су потпуно обновљена сва четири агрегата уз повећање снаге и продужење радног века. 

У ХЕ "Зворник" пројекат је започет 2016. године и ревитализација сва четири агрегата завршена је почетком 2020. године.

Снага агрегата повећана је за укупно 30 мегавата, а вредност инвестиције износила је 70 милиона евра од чега је 65,5 милиона евра из кредита Kа-Еф-Ве банке.

Нови агрегати у хидроелектрани пуштеној у рад 1955. године, при тренутним хидролошким условима, производе око 20 одсто више енергије него првобитни.

Након ревитализације, укупна инсталисана снага агрегата је 125,6 мегавата, што је за 30 одсто више у односу на снагу пре ревитализације.

То је, како објашњавају у ЕПС-у, као да је у ХЕ "Зворник" постављен још један агрегат.

Ревитализација је, како наводи у ЕПС у саопштењу, допринела већој производњи електричне енергије, мањим трошковима одржавања и продужетку животног века ове хидроелектране за нових 40 година.

Очекивано повећање производње електричне енергије ове хидроелектране на годишњем нивоу је и до 15 одсто, зависно од хидролошких услова или око 70 милиона киловат-сати.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво