Читај ми!

Чадеж о помоћи привреди – Држава показала да може и да хоће да сачува најбитније

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поводом најављених нових мера помоћи привреди наводи за РТС да су Влада Србије и председник Александар Вучић реаговали од самог почетка кризе и да то и сада раде улазећи у нове пакете помоћи.

Постоје различите студије и анализе о томе како ће изгледати светска економија у овој години, али и о мерама помоћи држава привредама. Тако ОЕЦД изричито упозорава да се не смеју прерано обуставити мере помоћи. 

Председник Привреде коморе Србије Марко Чадеж рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да су Влада Србије и председник Александар Вучић реаговали од самог почетка кризе и да то и сада раде улазећи у нове пакете помоћи.

Оцењује да је држава показала да може и да хоће да сачува најбитније и додаје да је председник Вучић најавио две до три половине минималца за фирме плус одређену помоћ за најугроженије.

"Сутра да све буде нормално, да нестане коронавурус, привреда се неће опроравити преко дана, неће људи почети да путују прекосутра, неће производња одједном бити онаква каква је била, тржишта ће се полако враћати", рекао је Чадеж гостујући у Јутрањем дневнику РТС-а.

Истакао је да привреда од државе не тражи да је одржава у вештачком животу, привреда само тражи да може да прегура један период, да се реструктурира у смислу пословања.

"Оно што је веома важно јесу инвестиције у инфраструктуру и то одржава привреду. Држава када улаже у инфраструктуру био то ауто-пут, пут, далековод, електромрежа, инфраструктура у телекомуникацијама... то је онда што покреће онда и компаније које учествују у тим радовима", каже Чадеж.

Додаје да су Влада и њен тим успели да одрже ниво инвестиција.

"Сви радимо на томе да доведемо инвеститоре, да фирмама у Европи које гледају да смање трошкове и пребаце своје производње, да уштеде а да остану конкурентни на тржишту", рекао је Чадеж. 

Говорећи о плановима за 2021. наводи да је јако тешко планирати било шта у условима пандемије, али да тржишта очекују глобална смиривања ове године.

"Оно што је добро и што видимо по неким индикаторима на тржишту од цене бакра до индекса на берзама јесте да глобална тржишта очекују смиривања и стабилизацију", оцењује Чадеж.

Солидарност, не националност

Говорећи о помоћи српске привреде грађанима Хрватске у земљотресима угроженом подручју, наводи да то није питање националности, већ солидарности.

"Привредна комора Србије јесте доделила као организација 50.000 евра помоћи, али ми смо у свакодневном контакту са компанијама које најављују велику помоћ Хрватској. Тренутно су најпотребнији контејнери. Ово није питање националности већ питање солидарности. Помажемо грађанима Хрватске, били они Срби, Хрвати...", наводи Чадеж.

Председник ПКС је навео да је Хрватској потребна конкретна помоћ у виду грејних тела, привременог смештаја, грађевинске и друге опреме... 

Истакао је да су се домаће компаније, попут "Еликсир групе", компанија "Тигар", "Делта холдинг", "Нелт", "Јафа Црвенка", које послују на тржишту суседне земље, одмах укључиле у акцију помоћи. 

Чадеж је позвао домаће компаније и привреднике да у сарадњи са Привредном комором, у складу са могућностима, одвоје средства за набавку привремених смештаја за грађане Хрватске.

Привредна комора Србије уручила је донацију од 50.000 евра отправници послова Амбасаде Хрватске у Београду Маји Богдан за набавку објеката за привремени смештај становника Хрватске на подручју погођеном земљотресима.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво