Читај ми!

Нафта у свету све скупља – шта чека купце у Србији

Нико не може да прогнозира цену нафте од које зависи и да ли ће поскупети или појефтинити гориво у Србији. Реч је о глобалном тржишту на које утичу бројни фактори. Јер, пре само три дана дошла је вест да светске цене нафте настављају да расту, а цена барела сирове нафте "Брент" први пут је од 26. фебруара прошле године премашила 55 долара. Из Удружења нафтних компанија поручују да цена горива у Србији прати глобалну цену нафте и снабдевање горивом у нашој земљи стабилно.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије рекао је за РТС да цена сирове нафте већ два месеца расте и да скок од почетка новембра износи 48 процената.

"То је озбиљан тренд раста који је успостављен као очекивање раста потрошње. Купци нафте су препознали овај период кад треба формирати неке залихе, кад треба повећати испоруку у следећем периоду", истакао је Томислав Мићовић током гостовања у Јутарњем програму.

Када је реч о цени горива у Србији, Мићовић је рекао да је, према подацима из новембра, скок потрошачких цена у односу на децембар 2018. године био 1,2 одсто.

"Акцизе ће бити усклађене са скоком потрошачких цена за 1,2 или за 1,3 процента. То је око динар, негде око динар. Оно што је сасвим извесно је да сви који стављају на тржиште деривате нафте, произвођачи и увозници деривата нафте, имаће обавезу да плате тај динар више", казао је Мићовић.

"Цена горива на српском тржишту зависи од цене нафте у свету" 

Нагласио је да од других ствари зависи да ли ће повећање акциза утицати на пораст цене горива у Србији, као и да цена горива на српском тржишту зависи од цене нафте у свету.

"Од 1. новембра, колико траје скок цене нафте, гориво у Србији није поскупело зато што су та два месеца неки период када се може очекивати утицај тог скока", истакао је Мићовић.

Нагласио је да ће целокупна статистика за прошлу годину бити у хаосу, с обзиром на ситуацију са пандемијом коронавируса.

"У првом кварталу 2020. године била су јако песимистична очекивања колико ће пасти потрошња деривата нафте. Ми смо направили узорак од 748 бензинских станица и пратили шта се дешава са потрошњом на њима. То се може пресликати на већи део тржишта. Углавном се смиривао тај пад потрошње", нагласио је Томислав Мићовић.

Како је навео, од 2. марта до данас пад потрошње горива износи око 10 одсто.

Удружење нафтних компанија Србије постоји 10 година 

Томислав Мићовић је истакао да за 10 година, колико постоји Удружење нафтних компанија, воде статистику и воде рачуна да јавности на што бољи начин прикаже шта се реално дешава на тржишту нафтних компанија.

Додао је да мисли да су успели да допринесу уређењу нафтног тржишта у Србији и да јавност сведочи да тих информација има далеко више.

"На годишњем нивоу очекујемо да ће пад потрошње горива бити око седам процената. Али је, рецимо, пад потрошње течног нафтног гаса чак 19 процената, пад бензина је око осам процената", нагласио је Мићовић.

Објаснио је да је укупан проценат пада потрошње горива око седам процената због потрошње дизела који користи привреда која није смањила своју потрошњу.

Пумпе на западу Србије први пут забележиле раст продаје после више година

Мићовић је истакао да је изостао интензиван транзитни саобраћај, али да су се грађани Србије више возили по нашој земљи и да су мање трошили гориво које је купљено у окружењу.

"Бензинске станице у западној Србији први пут после више година бележе раст продаје, зато што је мање горива из Босне и Херцеговине, мање је илегалног горива из Босне и Херцеговине", рекао је Мићовић.

Навео је да ни у једном тренутку нису забележени проблеми у снабдевању нафте и да је тржиште нафте одговорило на најбољи могући начин.

"Држава би требало више да уради на повећању резерви нафте" 

Мићовић је истакао да би држава требало да размисли и више уради, а како је навео, из Министарства рударства и енергетике је то и најављено, на повећању обавезних резерви нафте.

"Од 2014. године држава је увела накнаду за формирање обавезних резерви. Сви ми када купујемо гориво уплаћујемо у буџет Републике Србије накнаду за формирање обавезних резерви и то није мали новац. Ова година је време да се мало пресаберу и мислим да ће Министарство рударства и енергетике посебно на томе радити", казао је Мићовић.

Истакао је да је важно да се обезбеде резерве због тога што је гориво покретач свега и да је потребно како грађанима, тако и привреди, јавном, здравственом сектору, полицији и војсци.

"Врло је битно да те обавезне резерве, макар их никад не користили, да су ту, да знамо да су у што већој количини ту. Ако дође до било каквог поремећаја, оне могу да помогну", рекао је Мићовић.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво