Читај ми!

Голдман Сакс: Цена бакра на путу да обори рекорд

Аналитичари компаније "Голдман Сакс" процењују да би цене бакра могле ускоро "стати на црту" досадашњим рекордним нивоима, јер тржиште овог метала, како кажу, у потпуности прожима оптимизам.

Цене бакра су у уторак скочиле на највишу коту од марта 2013. године, достигавши 7.719 долара по метричкој тони, након података о снажнијој производној активности у Кини и Јужној Кореји од очекиване.

Црвени метал је касније смањио добитке, а на затварању на Лондонској берзи метала цена тромесечних фјучерса бакра је закључена на нивоу од 7.626 долара по метричкој тони, преноси Си-Ен-Би-Си.

Бакар, који има широку примену у бројним секторима, од индустрије електричне енергије до грађевинарства, ојачао је ове године за више од 22 процента, највише од 2017.

Скок цене су подстакли поремећаји у снабдевању, наде у "зелени" економски стимулус и брз привредни oпоравак Кине од корона кризе.

"Сада је току потпуни успон тржишта бакра, цене су порасле за 50 одсто у односу на најниже вредности у 2020. години, достижући највиши ниво од 2017. Садашња јачина цена није ирационално одступање, на то гледамо као на прву фазу структурно 'биковског' тржишта бакра", навели су аналитичари "Голдман Сакса" у анализи.

Они си повећали дванаестомесечну пројекцију цене бакра на 9.500 америчких долара по метричкој тони, у односу на претходну процену од 7.500 долара.

Ова банка са Вол стрита додала да сада очекује одрживу, вишу просечну цену за 2021. и 2022. Проценила је да ће цене бакра у просеку износити око 8.625 долара следеће године, након чега ће се попети на просечних 9.175 долара 2022.

До прве половине 2022. године, кажу аналитичари "Голдмана", врло је вероватно да ће бакар "статити на пробу" рекордни ниво од 10.170 долара постављен 2011. године.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво