Читај ми!

Почела градња постројења за одсумпоравање у електрани Обреновцу

У обреновачкој термоелектрани Никола Тесла Б почела је градња најважнијег еколошког пројекта постројења за одсумпоравање димних гасова.

Постројење одсумпоравања у ТЕНТ-у Б је треће у ЕПС-овом термосектору и биће у функцији 2024. Годину раније такво постројење биће у погону и у ТЕНТ-у А. У Костолцу је већ у пробном раду.

Електропривреда је у еколошке пројекте већ инвестирала готово 400 милиона евра и започела улагања од 600 милиона евра.

Ресорна министарка захтева убрзање тих послова јер је загађење у земљи само од сумпор-диоксида шест пута веће од дозвољеног.

"Енергтска безбедост је једнако еколошка безбедност. Да не улажемо у смањња емисија супор диоксида, азотних оксида исвих других честица то онда значи да морамо да заиустављамо наше електране. Према томе можда је могло да буде много брже али и можда је могло да се дешава много пре али јалко важно је да смо почели", навела је министарка енергетике Зорана Михајловић.

"У ТЕНТ-у Б као и у ТЕНТ-у А уграђујемо нашу најсавременију технологију за одсумпоравање димног гаса, стога се надамо да ће ово постројење допринети унапређењу екологије у вашој земљи", каже Шинићиро Мицујама, директор "Мицубиши Пауер" за Србију

Инвестиција вредна 210 милиона евра продужава и радни век обреновачке термоелктране, а изградња еколошког постројења упослиће хиљаду радника.

"Око 120 милиона евра реализоваће се кроз рад домаћих српских фирми, то је веома важно, а и сам пројект је важан и за БДП јер ЕПС око три процента утиче на раст БДП-а", указује Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Вујовић: Екологија приоритет Владе 

Екологија је, кажу, приоритет Владе, па и Министарство заштите животне средине најављује тешњу сарадњу са локалним самоуправама. Морају што пре донети краткорочне Акционе планове управо за побољшање квалитета ваздуха.

"Потребно нам је много више мерних станица да имамо у свим градовима у Србији да би могли квалитет ваздуха да оцењујемо и на прави начин. А оно што ће министарство урадити за следећу годину јесу и субвенције за локалне самоупрве за замену котларница", наводи Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине.

Одговарајући на новинарска питања о пројекту Јадарита, коме се противе неки еколози и удружења грађана, министарка рудрства и енергтике подвлачи да ће о послу са "Рио Тинтом" разговарати са свима.

"Влада Републике Србије и Министрство рударства и енергетике неће направити ни један једини корак чиме ће угрозити здрвље грађана Србије а самим тим и грађана Јадра. Оно што ћу се трудити да не дозволим то је политизација овог пројекта зато што видим и слушам да се то ради. Заштита животне средине је изнад сваке политичке партије и заштита животне средине нигде у свету па ни у Србији није могућа без невладиног сектора. Дакле. ми ћемо радити заједно", поручује Михајловићева.

За Владу, спрема и документ о даљој реорганизацији ЕПС-а, а првенствено "Србијагаса" од кога тражи да што пре и истински раздвоји делатности дистрибуције и транспорта гаса.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво