Читај ми!

За чистији ваздух – почела градња постројења за одсумпоравање у термоелектрани "Никола Тесла Б"

У Обреновцу је положен камен темељац за изградњу постројења за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Никола Тесла Б". Вредност пројекта је 210,8 милиона евра а рок за завршетак пројекта и преузимање постројења од стране ЕПС-а предвиђен је у марту 2024.године.

инистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, која је положла камен темељац, истаклаје да је то веома важан пројекат за здравију животну средину.

Поручила је да мора више да се улаже новца у заштиту животне средине како би могли да имамо довољно струје.

"Енергетска безбедност је једнака еколошкој безбености", истакла је Михајловић.

Министарка рударства и енергетике положила је камен темељац заједно са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић и в.д. генералног директора ЕПС-а Милорадом Грчићем.

Министарка Вујовић је подседила да је прошле године почела градња на постројењу на ТЕНТ А и нагласила да ће та два постројења значајно утицати на ниво заштите животне средине и допринети бржем усаглашавању са стандрима ЕУ.

Грчић: Постројење гарант будућности термоелектрана у Србији 

В.д. генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић рекаоо је да ће постројење за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Никола Тесла Б" у Обреновцу смањити ниво загађења ваздуха, али и побољашати енергетску ефиканост у земљи.

Грчић је истакао да је вредност изградње овог пројекта 210 милиона евра, а да ће око 120 милиона евра бити реализовано корз рад домаћих фирми.

Нагласио је да је то веома важно за раст домаће привреде, јер ЕПС утиче директно на раст БДП-а три одсто на нивоу године и још три одсто индиректно кроз грађевину и остале гране.

Навео је да је ово трећи такав пројекат у земљи, а други у Обреновцу.

Такви пројекти, истакао је, гарантују будућост термолектрана у Србији и енергетску стабилност.

"Пројекат одсумпоравања овде у ТЕНТ-у Б смањиће ниво загађења ваздуха са садашњих 80.000 тона сумпор-диоксида на нивоу године, на 4.500 тона, тако да ће се за 20 пута смањити ова врста загађења", рекао је Грчић.

Навео је да је "Никола Тесла" Б један од модернијих електрана у земљи, састоји се од два велика котла од 650 мегвата, а из ТЕНТ-а А и Б, додаје Грчић, производи се више од 50 одсто српске струје.

Мицујама: Најбоља јапанска технологија 

Генерални директор компаније "Мицубиши пауер" огранка у Београду, Шинићиро Мицујама, рекао је да је на ту функцију ступио 1. новембра и да му је ово први велики посао у Србији.

Изразио је задовољство што је његова компанија ангажована на изградњи постројења за одсмпоравање који ће, како је додао, захваљујући најбољој јапанској технологији допринети унапређењу заштите животне средине.

Kазао је да ће у благовременом року направити поуздано постројење које ће, наводи, бити прави приказ пријатељства и сарадње Србије и Јапана.

Изградњом постројења за одсумпоравање димних гасова за оба блока ТЕ Никола Тесла Б, очекује се смањење укупне количине емисија сумпор-диоксида са 3000 мг/Нм кубних и њихово свођење на ниво од 130 мг/Нм кубних.

Процесом одсумпоравања димних гасова настаје гипс који је "еуро" квалитета (више од 95 одсто чистоће) који има велику примену у грађевинарству, а помешан са пепелом и шљаком користи се у изградњи саобраћајница.

Пуштањем у рад овог постројења, додатно, ниво емитованих чврстих честица у атмосферу са садашњих 50 мг/Нм кубних смањује на испод 10 мг/Нм кубних.

Изградњом постројења за одсумпоравање димних гасова продужава се радни век ТЕНТ Б.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво