Читај ми!

Атанасковић: Неће се журити сa приватизацијом "Јумка"

Сa приватизацијом "Јумка" у Врању неће се журити и на томе ће се радити идуће године и настојати да се нађе адекватан купац који би омогућио боље услове за раднике и додатно запослио младе људе, поручила је ресорна министарка Анђелка Атанасковић током обиласка те фабрике.

Анђелка Атанасковић је рекла да су јој радници пренели да су задовољни условима и платама, али је додала да увек има простора за побољшање.

"На нама је заједнички да то појачамо и обезбедимо боље услове и плате, они нису на терету државе, сами се издржавају, а ја могу да обећам да ћу у сарадњи с војском и полицијом и још неким фирмама утицати на то да им се омогући да имају посла, односно да наручују робу од њих, како униформе, тако и заштитну одећу", рекла је Атанасковићева.

Додала је да је циљ да се радницима тако помогне док се не заврши приватизација и не буду нашли повериоца.

"Истакли су да су задовољни, одушевљена сам и видим да радници имају жељу да раде ту и живе у овом делу Србије и даћемо све од себе да им се помогне", рекла је министарка.

"Гледаћемо да нађемо адекватног купца"

Навела je и да имајући у виду да нису на терету државе, није нужно да се одмах, како је рекла, пошто-пото тражи купац, већ да ће се на томе радити идуће године.

"Пандемија коронавируса је успорила цео свет, не само Србију, и гледаћемо да нађемо адекватног купца, не само да се удоме већ да буду добри услови, да заштитимо људе и упослимо нове", рекла је министарка.

Истичући да је старосна структура радника око 45 година, она је додала да је важно да се запошљавају млади, те да се у уговору купац мора условити тиме да у наредне три године повећа број запослених, нарочито младих да би се продужио век фабрике. 

Објаснила је да предузеће "Јумко" није тренутно на листи приоритета за приватизацију, јер се издржава самостално.

"Тек можда када се смири ситуација идуће године, можемо очекивати веће разговоре о томе, а сигурно ће директори фабрика бити укључени у то. Настојаће се да се за зависна предузећа која послују у оквиу 'Јумка' нађу купци како би се растеретило пословање", истакла је Атанасковићева.

"Јумко" одржава стабилност производње

Генерални дирекор "Јумка" Бранислав Трајковић каже да имају посла до краја године и за скоро целу наредну годину, да у Словенију извозе робу, односно заштитна одела за здравствене раднике.

"Упркос тешкој ситуацији изазваној пандемијом, успели смо да одржимо стабилност у производњи и у наредном периоду биће сигурне зараде и доста посла", рекао је Трајковић.

Будући да у предузећу 90 одсто радника чине жене, за рођење првог детета дају помоћ од 500 евра, за друго 1.000, затим 1.500 евра, а омогућили су и бесплатне вртиће за децу радника, као и помоћ за оне који су у тешкој материјалној ситуацији.

"Јумко" има 2.000 запослених, у Врању је 1.300 радника, а у околним конфекцијама њих 700. Ове године отворен је погон у Дрвару са стотинак запослених.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво