Читај ми!

Корона зауставила и процес приватизације – решења чека 78 предузећа

Ове године корона је зауставила и процес приватизације – од понуђена три предузећа, продато је само једно. Министарство привреде наставља с тим послом. Остало је да се приватизује још 78 предузећа у којима ради 28.000 људи, а циљ је, кажу, да се држава реши окова који оптерећују привреду земље.

На листи за приватизацију има и стратешких предузећа – "Симпо", "Јумко", "Петрохемија", "Ласта", "Трајал", МСК. Нове власнике тражиће и "Југословеско речно бродарство", ПИМ "Иван Милутиновић", "Рудник Ковин".

Они који послују по унапред припремљеном плану реорганизације на продају ће када се стекну законски услови, јер и нису велики проблем, измирују своје текуће обавезе.

"У идућој години планирамо да објавимо јавни позив за још 12 предузећа за која сматрамо да би могла сигурно да прођу и нађемо им стратешке партнере. Остали су у суштини у тежем положају, имају нерешена имовинска права где ћемо морати ми да им помогнемо", наводи министарка привреде Анђелка Атанасковић.

До краја 2021. очекују решење за "Петрохемију". Министарка привреде каже да су и Влада и потенцијални стратешки партнер "Гаспром њефт" већ формирали радне групе које раде на приватизацији. И запослени панчевачког хемијског комплекса у руском већинском власнику НИС-а виде најбољег партнера.

"Овога пута ми видимо да 'Петрохемија' иде у правцу завршавања приватизације", истиче Милан Шушњар из Синдиката инжењера и техничара УГС "Независност". 

Председник сменског синдиката "Правда" Бранко Рашета каже да ће је потребно да људи буду достојанствено плаћени.

"И за људе који ће морати можда да оду, да ли природним одливом или због технолошког вишка, а и људи који остану да раде за то буду достојанствено плаћени", наглашава Рашета.

Новица Коцић из Самосталног синдиката "Петрохемије" истиче да су берзанско предузеће које зависи од тржишта и зато би се многи проблеми унутар система решили.

Због застареле терхнологије многа предузећа изгубила су тржишну вредност, па ће се радити на подизању њихове атрактивности за улагаче. Анализе указују и да би 40 фирми купца могло да тражи из стечаја.

"Све док постоји могућност за приватизацију, не размишљамо о стечају. Покушаћемо све. Многа предузеће имају неког кооперанта с којима сарађују па ћемо покушати преко њих да они буду ти стратешки партнери", напомиње министарка.

Подсетимо, на списку за приватизацију пре шест година, када је и донет и Закон о приватизацији, било је чак 565 предузећа. Приватизације "Железаре" и борског РТБ-а су међу најспешнијим, јер су као губиташи прешли у руке светских гиганата.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво