Поскупљење горива гаси стотине хиљада радних места

Многи Немци могли би ускоро да остану без посла, због све виших цена горива, показују истраживања. Најугроженији су возачи.

Високе цене бензина угрожавају у Немачкој више стотина хиљада радних места, показују резултати истраживања које су објавили немачки медији.

Најугроженији су запослени у транспортним и такси предузећима, јер многе фирме не могу да савладају стално растуће трошкове бензина и почињу да штеде на особљу.

Према прогнозама Удружења немачких такси предузећа и изнајмљивача возила, угрожено је између 50.000 и 200.000 радних места.

Савезно удружење за транспорт робе и логистику очекује да би после летње паузе могло да буде укинуто између 50.000 и чак 600.000 радних места.

Погођени су највише возачи камиона, али и запослени у продаји.

Истраживање показује да би тешка времена могла да наступе и за аутобуска предузећа, ауто-школе и радионице за поправку возила.

Терет трошкова изазваће отпуштања и у поштанским предузећима и фирмама које нуде курирске услуге.

На високу цену бензина жали се и низ других бранши.

Тако, на пример, медији на северу земље извештавају да први рибари већ почињу да продају чамце и одустају од посла, јер се чак ни уз повећани улов и добре цене посао више не исплати због експлозије цена горива.

На немачким бензинским пумпама литар безоловног супера кошта између 1,50 и 1,60 евра.

За последњих десет година безоловни супер је у Немачкој поскупео за 66 одсто, док је уље за ложење само од прошлог до овог марта поскупело за 40 одсто.

Немачки министар финансија Пер Штајнбрук је у интервјуу за издање привредног дневника "Ханделсблат" изјавио да је замисливо да ће држава обезбедити помоћ најсиромашнијим деловима становништва погођеним поскупљењем цена бензина и енергије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво