Читај ми!

Атанасковић: Фокус на инвестицијама и развоју предузетништва

Највећи део буџета Министарства привреде и наредне године биће усмерен на програме подршке привреди за нове инвестиције које ће наставити да позитивно утичу на раст БДП-а, рекла је министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Министарка привреде је на Београдском економском форуму рекла да се подршка наставља у три смера- ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре.

У буџету је за подстицај привреди издвојено 17,6 милијарди динара, од чега за подстицаје за директне инвестиције нешто више од 15 милијарди динара, нагласила је.

За подршку развоју предузетништва издвојено је 2,1 милијарда динара, од чега две милијарде за неколико програма подршке сектору малих и средњих предузећа и предузетништва и то за набавку опреме, за почетнике у пословању, а један од програма биће посвећен и афирмацији женског предузетништва.

Када је реч о инфраструктурним пројектима и мерама регионалног развоја у буџету је планирано око 1,6 милијарди динара, додала је Атанасковић.

Министарка је рекла да је од изузетног значаја када су у питању инвестиције то што ниједан пројекат није заустављен и да се ниједан инвеститор није повукао.

Најаве доласка неких нових инвеститора 

Додала је да имамо најаве доласка неких нових инвеститора, што је, навела је - охрабрујући сигнал.

"Циљ ће свакако бити довођење високо технолошких компанија, што ће подићи технолошки ниво наше привреде, омогућити отварање нових радних места и за високо образовни кадар, а самим тим веће плате и бољи стандард грађана", рекла је Атанасковић.

Она је указала и да свакако морамо искористити шансу и привући велике компаније за које се очекује да ће преселити своју производњу са удаљених тржишта ближе матичним земљама.

"Србија ће настојати да задржи прву позицију по вредности инвестиција у овом делу Европе. У том смислу нам је битан Мини шенген, економски пројекат чији је циљ успостављање једнственог тржишта на Западном Балкану, укидање препрека у размени добара и услуга, као и слободно кретање људи и капитала", нагласила је министарка.

Стварање тржишта од скоро 20 милиона становника, са уједначеним условима пословања, уклоњеним бирократским препрекама и са олакшаном флуктуацијом радне снаге, било би посебно атрактивно и за будуће инвеститоре, додала је она.

Министарка је рекла да без обзира на кризу изазвану пандемијом Ковида 19 која је погодила читав свет, бројке указују на то да смо успели да сачувамо привреду.

"Појачаћемо активности на приватизацији" 

Министарство привреде ће у наредном периоду појачати активности на приватизацији и расписаће јавне позиве за 20-так предузећа, од око 70 која се тренутно налазе у приватизационом портфолију Министарства, а за које је то могуће, најавила је министарка Атанасковић.

Атанасковић је на Београдском економском форуму рекла да очекује искораке када је у питању приватизација Петрохемије.

Навела је и да су у претходних пет година успешно решени највећи изазови, као што су велики гиганти - Железара, Галеника, РТБ Бор и ПКБ корпорација те да можемо бити задовољни досадашњим резултатима.

"Верујемо да ћемо за остале велике компаније наћи решење. Очекујемо искораке када је у питању приватизација Петрохемије", истакла је министарка привреде.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво