Читај ми!

Нова пројекција Светске банке - привредни раст Србије наредне године 3 или 3,5 одсто

Светска банка у најновијој пројекцији за Србију очекује да ће раст у 2021. години бити три или три и по одсто, а највећи проблем и знак питања у проценама опоравка јесте ниво инвестиција у идућој години, каже Лазар Шестовић из канцеларије Светске банке у Србији.

Шестовић је другог дана Београдског економског форума рекао да су ове године у Србији значјано опале и домаће приватне инвестиције, као и стране директне инвестиције за које наводи да су у прва три квартала мање за 50 одсто у односу на исти период 2019. године.

"Ако судимо по томе, следећа година не обећава много и зато смо мало конзервативнији у пројекцији за 2021. што се тиче Србије", каже Шестовић.

Навео је да је ове године пад био мањи у Србији него у другим земљама региона, па и света, поменувши велики финансијски пакет државне помоћи који се сада ближи на око 13 одсто БДП-а.

"То је упоредиво са оним што су давале много богатије земље ОЕЦД-а. У износу тих средстава која су одобрена далеко смо изнад земаља у транзицији које су давале много мање", рекао је Шестовић и навео да је, на пример, износ тог пакета помоћи у Румунији био мали и износио је 2,5 одсто БДП-а.

Шестовић је рекао да је СБ неколико пута ревидирала пројекције за читав свет и појединачне земље због ковид кризе.

Сви чекају стицање имунитета

Напоменуо је да су у предвиђанима за економски опоравак у свету све очи упрте у то када ће се постићи оптимални имунитет на коронавирус, а да је најновија процена да ће то бити средином идуће године.

"То значи да прва половина године може поново да буде проблематична са аспекта економског раста. У складу са тим, мало смо погоршали пројекције за 2021. за цео свет, тако да смо нешто мање оптимистични", напоменуо је Шестовић.

Најновија пројекција СБ је, каже, да ће пад у свету ове године бити 4,4 одсто, и то због проблема у богатијим, развијенијим земљама, за које наводи да ће имати већи пад у односу на земље у развоју.

У Источној Европи, у земљама у транзицији, чекује се пад нешто већи од глобалног и процењује се да ће износити 5,1 одсто, навео је Шестовић.

"За разлику до летос, када смо имали још горе процене дешавања, сада се искристалисала мало слика. Појавило се 28 земаља од 190 које су чланице СБ које ће ипак имати позитиван раст", рекао је Шестовић.

По последњим пројекцијама, наводи, Кина ће имати позитиван раст, као земља која је глобална машина која покреће индустријску производњу тако да, додаје, има неких трачака наде,

Навео је да је претходна оцена раста у 2021. у свету коју је дала СБ била око шест одсто, а да се сада говори о расту од четири или пет одсто.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво