Читај ми!

Разговор о измени међудржавног гасног споразума са Русијом

Измене међудржавног споразума са Русијом, који истиче следеће године, а чиме је и формирано предузеће "Југоросгас", била је главна тема састанка министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић са представницима те фирме.

Главна тема састанка биле су измене међудржавног споразума са Русијом из 1996, којим је и формирано предузеће "Југоросгас", а који истиче 2021. године.

"Изменама споразума требало би да се реши питање сертификације ћерке-фирме 'Југоросгаса', 'Југоросгас-транспорт', као независног оператора транспорта гаса у Србији, чиме ће се решити дугодишњи наслеђени проблем у овој области", наводи се у саопштењу Кабинета потпредседнице Владе и Министарства рударства и енергетике.

Агенција за енергетику је у јулу 2019. донела одлуку којом се одузима сертификат издат 2017. овој фирми, који је издат условно, с обзиром на то да у међувремену нису испуњени услови из Закона о енергетици, који је усклађен са директивама ЕУ у области енергетике.

Рад на изменама споразума требало да би да укључи и иницијативу за наставак изградње мреже гасовода на југу Србије, изградњом гасне интерконекције са Македонијом.

Михајловићева је нагласила да је гасни сектор важан и за енергетску безбедност Србије, као и за развој енергетског сектора. Посебно је истакла значај подршке амбасаде Руске Федерације на пројектима изградње транспортне и енергетске инфраструктуре.

Генерални директор "Југоросгаса" Алексеј Муратов рекао је да је ова компанија у потпуности отворена за сарадњу са Министарством и спремна на заједнички рад на бољем и ефикаснијем решавању свих питања.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво