Читај ми!

У Радну групу за реализацију пројекта "Јадар" укључују се и министарства заштите животне средине, привреде и финансија

Пројекат "Јадар" који у лозничком крају развија "Рио Тинто", анализирао се у Влади. Министарка Зорана Михајиловић поручује да тај стратешки важан посао за земљу мора да се реализује на највишем нивоу заштите животне средине и уз комуникацију са грађанима.

Литијум је минерал будућности, неопходан за нове зелене технологије и развој батерија за електричне аутомобиле.

Рачуна се да добар део светских потреба за том ретком сировином може да покрије Србија из налазишта "Јадар" који развија "Рио Тинто".

"Посвећени смо развоју 'Јадра' као модерног, технолошки напредног и еколошки одрживог пројекта. Планирамо савремени подземни рудник са интегрисаним постројењем за прераду руде, одрживим управљањем отпадом и пратећом инфраструктуром", навела је Марни Финлајсон, генерална директорка пројекта "Јадар" у "Рио Тинту".

Владан Красавац, начелник Мачванског округа, напомиње да поред огромне жеље за великим привредним развојем имају и велику "жељу за очувањем наше природе, заштите животне средине, а првенствено за очување здравља наших грађана и наше деце".

У Радну групу за реализацију тог посла укључиће се и министарства животне средине, привреде, финансија.

Иако је Влада задовољна досадашњом сарадњом са "Рио Тинтом", ресорна министарка каже да разуме забринутост грађана.

"Оно што мислим да је у претходном периоду недостајало јесте виша и боља интеракција са грађанима Мачванског округа, али генерално са грађанима у нашој земљи у оном делу о чему свако од нас нормално размишља каква ће нам бити животна средина. Дакле, неће нико зарађивати новац на уништавању животне средине, не само што се више не налазимо у таквом свету, већ просто не можемо тако нешто себи да дозволимо и зато ћемо радити заједно", истакла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

"Рио Тинто" је мултинационална компанија на берзама Аустралије, Влике Британије и Америке, па су с пројектом упознати и амбасадори тих земља у Србији.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво