Читај ми!

Брнабић: Привреда "жилава", држава показала да неће штедети на подршци

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је привреда у Србији током 2020. године показала "жилавост", што је утицало на то да земља има одличне економске показатеље. Држава је, каже, показала да неће да штеди ресурсе да подржи привреду, јер то значи радна места и бољи квалитет живота за грађане.

Ана Брнабић је на представљању "Беле Књиге" рекла да је захваљујући привреди држава могла да издржи екстремне ванредне трошкове који и данас постоје, јер и даље траје борба против коронавируса и додала да је било потребно купити пи-си-ар тестове, антгенске тестове, респираторе...

Она је истакла да се први пут не представљају резултати, већ имајући у виду изазовну годину, сада се говори о томе како да се направи брзи опоравак у наредним годинама.

Премијерка је захвалила члановима Савета страних инвеститора зато што су током првог таласа коронавируса у марту и априлу донирали новац и опрему и све оно што је било потребно за здравствени систем, али и зато што су се трудили да задрже највећи ниво производње и запослене, а негде и да додатно запосле грађане.

"Због тога сам захвална и као премијерка и као грађанка", поручила је Брнабићева.

Указала је на тимски рад председника Србије, Владе Србије и Народне банке Србије, захваљујући чему ће Србија ову годину завршити са најбољим економским резултатима у
Европи.

"Наша предвиђања су да ћемо завршити ову годину са падом БДП-а од минус један. Трудимо се да то буде минус 0,7 одсто, али према проценама Министарства финансија биће један, али и то је најбољи резултат у Европи", рекла је она.

Навела је да незапосленост пала на 7,3 одсто, а да је јавни дуг тренутно на нивоу од 57 одсто БДП-а.

Фабрици: Ускоро додатне мере подршке Србији и региону

Опоравак привреде ЕУ имаће позитиван ефекат на цео регион, а ЕУ ће до лета осмислити економске мере подршке како Србији, тако и целом региону, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

ЕУ биће ту да помогне, рекао је Фабрици и додао да је ове године економија земаља унутар ЕУ погођена пандемијом ковида 19, али да већ има назнака да ће доћи до опоравка и релаксације.

"ЕУ ставиће на располагање фондове који ће помоћи региону да подстакне економски раст, имамо инвестициони план који ће донети додатне бенефите", рекао је Фабрици на представљању "Беле књиге".

Додао је да је анализа дата у "Белој књизи" показала да постоји јака конвергенција пословне заједнице у Србији и ЕУ.

"Велики број препорука у Белој књизи су такве као да смо их ми писали. Овај извештај је веома сличан нашем извештају о напретку и придруживању 2020. уз препоруке Влади Србије да убрза реформе", рекао је Фабрици.

Исказао је релативни оптимизам и додао да је ситуација што се економије тиче у Србији много боља него у другим деловима Европе.

"Економија напредовала, потребне реформе у владавини права"

Сем Фабрици је оценио да је Србија достигла одређени напредак у економији у 2020. години, а да Европска комисија охрабрује нашу земљу да још више уради у области владавине права.

Фабрици је на питање о извештају Европске комисије о напретку Србије, казао да су у њему два главна елемента, а то су економија и владавина права.

"Србија је постигла одређени напредак у економији, на пример у области транспорта је направила најбржи напредак у односу на друге области, али свакако постоји још простора за унапређење. Каже се у извештају, када је реч о привреди, да је Србија између доброг и средњег нивоа припремљености, то указује на позитивно", рекао је Фабрици.

Савет страних инвеститора представио је "Белу књигу 2020" највишим представницима Владе Србије и тиме обележио 18 година свог постојања.

Због епидемијске ситуације "Бела књига" је представљена онлајн, а она је кључни производ којим Савет даје препоруке усмерене да подржи привредни раст и бољи живот грађана Србије.

"Бела књига" је путем онлајн платформе представљена представницима бројних државних органа, амбасада, као и привредној и друштвеној заједници.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво