Читај ми!

Мали: Ребаланс буџета усмерен на јачање економије

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС, уочи данашње расправе у парламенту о ребалансу буџета, да је циљ да се додатно ојачају напори у борби против коронавируса.

Синиша Мали је, гостујући у Дневнику РТС-а, подсетио на први ребаланс буџета када је почела пандемија. Рекао је да је тада издвојен огроман пакет помоћи привреди и грађанима Србије.

Рекао је да је жеља била да се максимално помогне привреди и да су сачувани производни капацитети и стопа незапослености и да нема црних сценарија као у неким другим државама.

Министар је рекао да има људи који су изгубили посао, али и људи који су га нашли, и наводи да је стопа незапослености на историјски најнижем нивоу у другом кварталу и то упркос корони.

Када је реч о другом ребалансу буџета, Мали је истакао да се издваја девет милијарди за завршетак изградње две ковид болнице и њихово опремање, за набавку лекова и медицинске опреме.

Улагаће се новац и у капиталне пројекте као што су завршетак обилазнице око Београда и Моравски коридор. Биће средстава и за пољопривреднике, а за све раднике у здравству обезбеђено је по 10.000 динара.

"Овај ребаланс додатно јача економију и усмерен је на раст нашег БДП-а", поручио је Мали.

Додао је и да је јавни дуг потпуно под контролом и да неће прећи 60 одсто БДП-а.

Када је у питању стопа раста, министар је рекао да ће Србија бити најбоља у Европи.

За десетак дана пред Владу стиже и нови буџет. Мали је рекао да се планира дефицит од три одсто у договору са ММФ-ом, што даје даље могућности за смањење јавног дуга.

Најавио је и рекордан износ новца за капиталне инвестиције.

Мали је рекао да ће од првог јануара бити веће пензије и минимална зарада, а најавио је и да ће се знати колики ће бити раст плата у јавном сектору.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво