Читај ми!

Центар "Сава" неће мењати намену, изглед и квадратуру, али које се промене очекују

"Делта холдинг" је нови власник Центра "Сава". Продат је из трећег покушаја за 17,5 милиона евра, јавним надметањем. Нови власник по условима конкурса треба да инвестира најмање педесет милиона евра у обнову зграде у наредних пет година. Није дозвољена промена намене центра, нити промена његовог спољашњег изгледа.

Центар "Сава" купио је први комшија "Делта рилeстејт" – који има пословни простор, хотеле и јасну идеју шта са легендарним објектом. Продавац Град Београд признао је да нема воље, пара за губитке или знања да води стаклено здање које је Београд увело седамдесетих година у џет-сет светских догађања. Неће се мењати намена, изглед, ни квадратура, али хоће енергетска неисплативост.

"Мислим да не постоји конгресни центар који може да прими преко 5.000 учесника као што је рецимо 'Сава центар', тако да у том смислу мислим да ћемо дати могућност да Београд по први пут постане најважнија конгресна дестинација не само у Београду, него и у региону, што значи да ће привлачити културне и пословне догађаје. То је јединствено за ову локацију", наводи Зорана Бурлић, директорка "Делта рилестејта".

Ако се купопродајна цена Центра "Сава" подели за квадратуром види се да је квадрат плаћен нешто више од 170 евра. Међутим, у "Делти" истичу да то није једноставна једначина, јер предстоји инвестиција од шездесет милиона евра и ангажовање најпознатијих архитектонских студија како би се овај простор претворио у најелитнији део пословног простора на Балкану.

Економисти нису изненађени што је "Делта" чекала трећу понуду и најповољнију цену за куповину. Поседовање хотела у близини даје "Делти" предност у односу на конкуренцију.

"Верујем да ће то и допринети унапређењу пословних перформанси не само њих, већ и осталих хотела на ширем подручју Београда, поготову на ужем. Не треба се ограничити само на хотелску индустрију, јер привлачење великог броја туриста четири и више хиљада што ће омогућити 'Сава центар' подразумева и учешће свих тих гостију у осталим програмима садржаја ресторанских услуга, забавних активности, обилазака, што ће неминовно имати позитиван одраз на комлетну економију", истиче Александар Ђорђевић, професор Економског факултета у Београду.

Уговором је дефинисано да закупци локала, када почне генерално реновирање, морају да напусте Центар "Сава". Рачуна се и да ће обновљеном бити потребно и више од тренутно 120 запослених у центру, али са новим знањима и вештинама које диктира дигитално доба.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво