Читај ми!

Регионална сарадња није замена за евроинтеграције, већ део процеса

Софија организује самит лидера Западног Балкана и званичника ЕУ у оквиру Берлинског процеса, на коме би требало да буде усвојен акциони план заједничког економског тржишта. Пред самит, европски комесар Оливер Вархељи је рекао да регионална сарадња није замена за европске интеграције већ основни део процеса који води ка томе.

План за заједничко регионално тржиште направљен је на европском принципу "четири слободе" – слободе кретања људи, робе, услуга и капитала. Амбициозан, јасно дефинисан и орочен да се оствари до 2024. године.

"Ово је дефинитивно процес који земље Западног Балкана треба да усвоје, а Владе да створе услове за његову примену. Тек након тога то ће да буде успешна прича. Прво очекујемо подршку Самиту, а друго очекујемо пуну примену заједничког регионалног тржишта", наводи Мајлинда Брегу, генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу.

Србија је међу заговорницима транспорта робе без непотребних баријера и уз минималне трошкове, путовања са личном картом, телефонирања без роминга.

Међутим, код неких слабијих економија то изазива страх од могуће навале радне снаге из окружења, а посебно да је заједничко тржиште само утешна награда уместо чланства у Европској унији.

"Интеграцију између самих економија на Западном Балкану не траба схватити и то дефинитвно није замена за нашу интеграцију, односно интеграцију читавог региона у ЕУ", указује Ранка Миљеновић, извршна директорка ЦЕП-а.

"Битно је нагласити да је досадашњи мини-шенген сада постао саставни део овог плана кроз четири европске слободе. На овај начин мини-шенген је деполитизован, деперсонализован", сматра Анида Шабановић, Спољнополитичка иницијатива БХ.

Иако су односи Бугарске и Северне Македоније оптерећени неким спорним питањима из прошлости, у Софији ће као копредседавајући показати да могу заједно да раде.

"Очекивања су да ће ова економска сарадња јер је у виду ове иницијативе пре свега економска сарадња допринети решавању значајних билатералних проблема", каже Симонида Качарска, директорка Института за европску политику у Скопљу.

Неке процене говоре да би регионална економска интеграција повећала бруто домаћи производ у земљама Западног Балкана за 2,5 одсто, а уколико бисмо успели да се повежемо по угледу на Европску унију, забележили бисмо раст БДП-а од 6,7 одсто.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво