Читај ми!

Повратак старог гиганта - "Будимка" пуним капацитетом

Четири месеца од покретања производње у приватизованој пожешкој "Будимци", некадашњем гиганту у преради воћа и поврћа, производне линије раде пуним капацитетом. Од 110 коопераната, махом из Западне Србије, откупљено је око 10.000 тона јабуке. Праве се сокови и други производи, обнавља и инвестира, с тренутно 110 запослених.

Камиони с тонама и тонама јабуке, поново чекају на истовар у кругу "Будимке". Све веће интересовање воћара потврда су изнова пробуђеног поверења овдашњих, али и коопераната широм Србије.

"Сада је то све пред кућом. Много ми је лакше покупити падалицу и лагеровати у приколицу и отерати у круг `Будимке`. Сад тренутно је све по договору што се тиче исплате. Што у овој седмици накупимо јабуке, у понедељак наредни је исплата", прича задовољно Гвозден Човоћ, воћар из Пилатовића код Пожеге.

Горан Павловић из Табановића је ове године предао шљиву а очекује и још нешто јабуке падалице. "Обећали су ми за следећу годину да ћемо сарађивати по питању јагода и малина, рачунам да ће да буде коректно као што је било и ове године", очекује Павловић.

Од почетка бербе, у "Будимци" је откупљено и у концентрат и кашу, прерађено око 10.000 тона, што је тек половина од, за ову сезону планираног откупа јабуке.

"Планирано је поред стандардних и традиционалних производа који су препознатљиви `Будимкини` производи, да изађемо на тржиште и с новим, иновативним производима које можда тржиште до сад није видело, да се појавимо на територији целе Србије а у врло блиској будућности да изађемо и на инострано тржиште", истакао је Милан Котарац, директор производње "Будимке".

Упоредо с откупом и прерадом воћа, у току су радови на реконструкцији постојећих и увођењу нових производних линија.

"Највише смо фокусирани да урадимо аутоматизацију процесне опреме која је и даље у току, да се све аутоматизује, да се убрза процес рада и самим тим повећамо количину производње", нагласио је Александар Станишић, пројект менаџер "Будимке".

С аутоматизацијом и повећањем производње, повећава се и број запослених и најављује, на домаћем и страном тржишту скори пласман, 50 линија финалних производа.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво