Болер: ДФЦ брзо стигао, за инвестиције треба пар месеци

Брзина доласка америчке Међународне инвестиционе финансијске корпорације ДФЦ у Београд, после договора постигнутог у Вашингтону, као и високи ранг америчке делегације који је дошао, потврђује да договор није био политички трик, рекао је извршни директор ДФЦ Адам Болер за Танјуг на телефонској прес конференцији.

Адам Болер је међутим оценио да ће, за инвестиције требати нешто више времена и тако одговорио на питање Танјуга да ли се може очекивати слична брзина реализованог после споразума потписаног у Белој кући у реализацији договорених пројеката у Београду.

"Требаће времена. Треба да направимо анализе, да припремимо документацију и то су наши први кораци. Сусрели смо се са стотинама ис стотинама компанија које су сада у том процесу. Након анализа ћемо утврдити где видимно интерес и зависно од тога потписати уговоре. За то ће свако требати некоилико месеци времена. Није то нешто што може одмах да се уради", рекао је Болер.

Он је истакао фокусираност ДФЦ на економски напредак земаља у развоју, иако су САД, како је рекао, у изборном процесу и поручио да то опредељење не зависи која је администрација на челу САД.

Болер је поновио да је делегација са којом је био у Приштини и Београду урадила велики посао на основу споразума који је потписан у Вашингтону са лидерима Београда и Приштине и оценио то као огроман корак ка нормализацији економских односа две стране.

На који начин ће ДФЦ смањити кинески утицај у региону 

На питање медија на који начин ће ДФЦ смањити кинески утицај у региону Болер је одговорио да је интерес САД у региону је пре свега економски.

"Кинези не инвестирају у регион због своје добре воље нити из идобротворних разлога, већ због утицаја", рекао је он.

Нагласио је да САД желе да инвестирањем ојачају суверенитет тих земаља и да их учини савезницима".

На питање о сарадњи САД и ЕУ, поручио да су САД, када је реч о инвестицијама ЕУ, срећни што су у томе партнери и да има у виду, када је реч о сарадњи са ЕУ, инвестиције које су на западном Балкану у току.

Многе инвестиције су нам заједничке, јер наш примарни циљ је да заштитимо суверенитет наших савезника, јер неке инвестиције су начин рушења тог суверенитета

Директор регионалне канцеларије ДФЦ у Београду Џон Јовановић се такође укључио у разговор са представницима медија и подсетио на "четири четири кључна пројекта која су договорена у Београду: градња ауто-пута мира, железничлке пруге Београд Приштина, подршка малим и средњих предузећа, сарадња младих Косова и Србије".

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво