Ускоро истиче мораторијум на кредите, шта грађани могу да очекују

Ове недеље истиче други мораторијум у отплати кредита који је прихватило 82 одсто задужених грађана и 69 одсто предузећа. Укупна вредност заустављених обавеза према банкама износи скоро милијарду евра.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић рекао је за РТС да је мораторијум уведен као једна од мера за стабилизацију финансијског система и да после шест месеци може да се каже да је постигнут ефекат тих мера.

Васић је навео да је сигуран да је мораторијум допринео општој ликвидности и привреде и грађана.

Када је реч о отплати, Васић је рекао да грађани могу да очекују да добију план отплате у наредних неколико дана, уколико га већ нису добили.

"Оно што је јако битно, опет наглашавамо да постоје три могућности. Прва јесте да су, рецимо, потрошили новац за ова два месеца и онда се та камата која је редовна, распоређује линеарно на остатак дуга и период отплате се продужава за два месеца и они настављају да плаћају своју рату", казао је Васић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додао је да грађани имају рок од седам дана да се определе за друге две опције отплате.

"То значи да, ако нису уопште потрошили новац, то значи да се јаве банци и кажу 'Молим вас, ја имам две рате, наплатите' и настављају да плаћају рате као и раније", навео је Владимир Васић.

Васић је навео да је трећа опција отплате за грађане који су потрошили део новца, али којима је остало довољно да плате камату. И у том случају се период отплате продужава за два месеца.

Истакао је да грађани који се одлуче за први начин отплате не морају да се јаве банци, већ ће план бити примењен по аутоматизму.

Васић је навео да верује да ће грађани на време плаћати своја дуговања.

"Већина нас је инстинктивно преузела мораторијум, то је могућност избора. Видели смо да садa функционише добар део привреде. Наравно, онај део који је најтеже погођен је добио подршку – мала и средња предузећа. Ту ради више од 900.000 људи. Јако је битно да људи задрже посао, да имају примања и да могу да извршавају своје обавезе", казао је Васић.

Када је реч о новим олакшицама за грађане, Васић је рекао да банке прате ситуацију и да ће видети како ће и Народна банка Србије реаговати.

Од 26 банака које послују у Србији, само су две прихватиле препоруку Народне банке за смањење учешћа за стамбени кредит на 20 одсто. Васић је навео да је то могућност избора банака.

"Свака банка посматра посебно сваког клијента и на бази својих критеријума доноси такву одлуку. По нама је то добар сигнал за тржиште – чим постоји неко, добро је", казао је Васић.

Савет за клијенте је, навео је Васић, да пронађу оптимум између учешћа, месечне рате и дужине трајања кредита.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво