За програм Моја прва плата пријавило се 5.636 послодаваца

Послодавци заинтересовани за државни програм "Моја прва плата" имају још сутра рок да се пријаве, а министар финансија Синиша Мали и председник ПKС Марко Чадеж обишли су фирму "Висарис" која се укључила у тај програм и огласила 11 позиција за обуку младих. Министар Мали каже да ће се, уколико програм испуни очекивање, иста акција поновити и следеће године.

"Висарис", фирма која производи рендген апарате, једно од 5.636 предузећа која су се до сада  пријавила за програм "Моја прва плата".

Млади који буду примљени имаће обуку коју ће држати наши, али светски признати стручњаци у области обраде дигиталног сигнала и дигиталне рендген технике.

Али, не чека их само ригорозан тренинг већ и путовања у неке од 30 земаља у којима "Висарис" послује од Европе, преко Америке до Аустралије.

Само ове године, америчком тржишту је испоручено 250 мобилних рендген апарата који су се и код нас показали као одлично решење за привремене ковид болнице.

"Ми смо аплицирали за једанаест нових кандидата, подељено отприлике подједнако машинске и електро-струке, најбољих од којих ће добити прилику да раде у нашем развојном одељењу што значи да ће радити на пројектима вештачке интелигенције и 3-Д снимања", рекао је  Марко Петровић, директор "Висариса".

Оно што је добро је да ће ти млади људи имати заиста ту срећу да када заврше тај пројекат могу у тој фирми и на тржишту рада да кажу да ја сам прошао велико искуство", каже Марко Чадеж, председник ПКС.

Рок да се компаније пријаве истиче сутра, а онда креће пријава заинтересованих кандидата. Уговори о раду биће потписани до краја године.

"Уколико се покаже као добар, а као што видите први показатељи су апсолутно да постоји заинтересованост послодаваца, очекујем и велику заинтересованост младих, дакле ми ћемо овај програм поновити и следеће године", рекао је министар Синиша Мали.

Према до сада пристиглим захтевима, траже се млади свих струка, највише са средњом школом и око 30 одсто са факултетом.

Држава помаже у исплати зараде - 20.000 динара, односно 24.000 динара зависно од стручне спреме, а остало обезбеђује послодавац.

Програм Моја прва плата усмерен је на младе који до сада нису имали никакво радно искуство како би га стекли и како би још лакше нашли посао.

Из буџета је за тај програм издвојено две милијарде динара.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво