Вештачка интелигенција у бизнису, какви су планови Србије

Почела је трећа Недеља иновација у Београду. У наредних пет дана светски и домаћи стручњаци разговараће о начину на који технологије утичу на промену економије, друштва и начина на који радимо и живимо.

Домаћин конференције, фински амбасадор Кимо Лахдевирта поручује да та земља тежи да развој вештачке интелигенције има примену у бизнису и јавним услугама.

"Као мала земља, Финска не може да се надмеће с великим играчима као што су Фејсбук или Алибаба и зато мора да изгради сопствене снаге и да се усмери на области у којима може бити конкурентна", рекао је фински амбасадор.

Према његовим речима, Финска влада ради на програму "Аурора", чији је циљ да се створи вештачка интелигенција, која ће учествовати у одабиру јавних услуга нпр кад неко тражи нови посао. 

Премијерка Ана Брнабић каже да ће до 2025. године Влада издвојити 90 милиона евра за инвестиције у развој вештачке интелигенције у Србији.

Брнабићева каже да је ИТ сектор најбрже растући сектор у Србији, без премца.

"Од 2016. године раст ИТ сектора је виши од 20 одсто на годишњем нивоу, што је фантастичан проценат. Чак и суочени са ковид кризом и даље бележимо раст од 4,5 посто. То је скроман раст, али то ће само показати колико је отпоран овај сектор и колико ће отпорно постати наше друштво и наша привреда, када остваримо наш циљ - привреда коју покрећу иновације", истакла је Ана Брнабић.

Најновије технологије попут вештачке интелигенције, робота, виртуелне реалности, биотехнологије, промениће највеће секторе попут образовања, здравства, банкарства.

Недеља иновација је посвећена и стварању и развоју регионалног иновационог екосистема и промовише најбоља решења за економски раст и решавање еколошких изазова. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво