Нови торањ СМАТСА за сигурније српско небо

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је радове на изградњи новог контролног торња СМАТСА на Аеродрому "Никола Тесла" и најавила да би требало да буде завршен за годину дана.

Зорана Михајловић је новинарима на аеродрому казала да српско небо јесте сигурно, али да би тако остало потребна су нова улагања.

Истиче да ће нови торањ подржати с једне стране отварање нових дестинација, а са друге стране, улагања у нове аеродроме.

Михајловићева је рекла да осим Аеродрома "Никола Тесла" који је, како каже, аеродром у успону са могућношћу да се развија у наредном периоду захваљујући концесионару "Ванси", који планира да уложи 700 милиона евра, Србија има и друге аеродроме.

Међу њима су и аеродром у Краљеву који би требало да постане, каже она, највећи карго аеродром у региону, затим нишки аеродром који је држава успела да подигне од нископрофитног до аеродрома који је прошле године имао 440.000 путника.

"Сви ови аеродроми траже нови модеран торањ који се тренутно гради на аеродрому у близини СМАТСА", рекла је она и изразила наду да ће радови бити завршени на време.

Висина торња 75 метара 

Каже да ће висина торња бити 75 метара док, указује, стари торањ који је изграђен пре 60 година има 41 метар.

"Висина новог торња говори о томе како се развија ваздушни саобраћај у нашој земљи, а нарочито претходних година", рекла је министарка.

Ваздушни саобраћај у Србији, додала је она, послује по свим европским стандардима, а чињеница да је он део Европе и света јесу, указује, повећање броја дестинација "Ер Србије" са тридесетак на 62, као и директан лет за САД који је успостављен 2015. године.

Истиче да је то резултат великог рада и улагања државе у ваздушни саобаћај, те додала да и СМАТСА има свој инвестициони програм који је вредан 120 милиона евра.

Михајловићева додаје да су део тог инвестицоног програма и торањ који се тренутно гради на београдском аеродорум, као и торањ који ће се градити на аеродрому у Нишу, а чија изградња се очекује у трећем кварталу следеће године.

Најмодернији софтвери и уређаји 

Министарка Михајловић обишла је радове на изградњи контролног торња са директором СМАТСА Предрагом Јовановићем који је навео да се поред новог торња гради и анекс постојећег објекта.

"Ово је највећи и најважнији пројекат у модернизацији система Контроле летења. Градимо торањ висине 75 метара са куполом на врху од 100 квадратних метара, са најмодернијим софтверима и уређајима", рекао је Јовановић.

Истиче да су радови на торњу започели 24. фебруара, а рок за завршетак грађевинских радова је 550 дана, односно септембар следеће године.

У оперативној употреби, каже Јовановић, торањ ће бити од фебруара 2022. године, када се обележава 60 година од постојећег торња.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво