Мали: Пензије веће за 5,9 одсто од 1. јануара 2021.

Министар Синиша Мали рекао је да је буџет стабилан и да ће од 1. јануара пензије бити веће за 5,9 одсто на основу швајцарске формуле.

Пензије ће од 1. јануара 2021. године бити веће за 5,9 одсто на основу швајацарске формуле, најавио је министар финансија Синиша Мали.

На конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета, чија је једна од тема била утврђивање минималне цене рада, Мали је рекао да је планирано повећање пензија по закону, на основу швајцарске формуле.

"Ситуација у буџету је стабилна. Идемо и са повећањем минималца од 6,6 одсто и са повећањем пензија од 5,9 одсто. Новца за то у буџету имамо", рекао је Мали.

Сачекаћемо крај септембра и октобар да видимо какво је стање у буџету и да ли ћемо и којој мери ићи и са повећањем плата у јавном сектору, каже министар финансија и наводи да је још рано о томе говорити.

Упитан да ли ће бити и повећања плата у јавном сектору, рекао је да ће на основу реалног стања моћи да се говори о евентуалном повећању плата у јавном сектору.

"Сутра је 15. у месецу, знаћемо приливе од домаћег ПДВ-а. Ако нам до краја месеца и у првој пловини октобра буде добар прилив имаћемо реалне информације на основу којих ћемо донети одлуку", прецизирао је Мали.

Нагласио је да влада сваку одлуку заснива на одговорности, праве се анализе, сагледава стање у привреди и међу запослененима.

"На основу тога долазимо до потеза које вучемо као у шаху. Гледајући податке из дана у дан, из месеца у месец, доносимо одговрајуће одлуке, а радимо и пројекције за 2021. годину", навео је Мали.

Подсетио је да су запосленима у здравству плате већ повећане за 10 одсто када је кренула епидемија корона вируса као подршка том сектору.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво