Читај ми!

Изградња Моравског коридора – Крушевац већ има користи

Ауто-пут од Појата до Прељине повезаће седам општина, пола милиона становника и више од 20.000 компанија, са Коридором 10 на истоку и "Милошем Великим" на западу. Снажнији економски развој и више инвестиција очекују се по завршетку 112 километара пута, а Крушевац, одакле креће градња, већ има користи.

Пре месец данас ледина, данас је велико градилиште. На 30 степени ради се пуном паром, а централни камп за раднике и механизацију добија обрисе. На 23 хектара биће 67 објеката, од спаваоница, мензе, амбуланте, до простора за рекреацију – прави мали град.

Шеф пројекта ауто-пута Моравски коридор Леонид Вуковић наводи да када комплекс буде завршен пружиће капацитете за рад и смештај преко 1.400 запослених. "Биће ангажовани и тренутно су ангажовани и локална радна радна снага и домаће фирме у значајној мери", истиче Вуковић.

Предраг Марковић из крушевачке филијале Националне службе за запошљавање каже да је извођач радова тражио већи број возача.

"У међувремену смо имали интересовање за преводиоце и за одређени број људи који ће радити директно на линији – бетоњерци, армирчи, људи који би усмеравали саобраћај", додаје Марковић.

Инжењери и пројектанти компаније "Бехтел-Енка", којој је уз градњу пута поверено и уређење корита Западне Мораве и телекомуникациони коридор, већ неколико месеци су у Крушевцу, као и радници из Турске и других земаља.

"Станови су због потражње достигли знатно вишу цену"

Власник хотела "Николо" Никола Котур наглашава да је успостављена добра сарадња са извођачима.

"Одобрили смо један део соба за дужи боравак њихових шефова код нас. Оно што је добро за читав град јесте што ће овде бити неколико година. Станови су због потражње достигли знатно вишу цену него што је била", напомиње Котур.

Дејан Петронијевић из агенција за некретнине "Напредак" каже да се цене закупа опремљених двособних и трособних станова крећу од 300 до 500, а кућа од 500 до 1.000 евра.

Изградња Моравског коридора потрајаће годинама, а уз хиљаду и по привремених суграђана биће посла и за угоститеље, трговце, занатлије уз трасу будућег ауто-пута.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво