Читај ми!

Ко најбрже долази до посла, и за којим занимањима је повећана тражња током пандемије

На тржишту рада постоји стабилност, рекао је за РТС директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је привреда у другом кварталу функционисала под јаким утицајем епидемије и мера које је Влада предузела и да су те мере сачувале економску стабилност и радна места.

Према његовим речима, почетком године број незапослених био је 515.000, али у августу се стање поправило. Додаје да имамо исти број незапослених као прошле године и да мере Владе имају пуни ефекат и смисао. 

"Сигуран сам да ћемо до краја године, а видећемо како ће функционисати наредна година, очувати ту стабилност и верујем да ћемо и следеће године имати мањ незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање", поручује Мартиновић.

До посла најлакше долазе информатичари, инжењери грађевинске струке и машинства, економисти, грађевински радници, лекари и медицинско особље. 

Статистика бележи да је повећана тражња за куририма, достављачима, социјалним радницима, неговатељима.

Директор Националне службе за запошљавање каже да тржиште рада потпуно функционише и да постоји и незнатан број отпуштања.

"У условима епидемије највише је погођен сектор туризма, угоститељства, мини-трговина, саобраћаја. Врло брзо по престанку ванредног стања, и то тржиште се стабилизовало. Једино туризам није забележио више запослених, али сектор трговине свакако јесте", објашњава Мартиновић.

Зоран Мартиновић објашњава да је у време епидемије и ванредног стања уведена могућност електронског пријављивања Служби за запошљавање и да су незапослени обавешетни да неће бити брисани са евиденције до даљег зато што многи нису били у могућности да се пријаве.

"Мере које је Влада предузела и програм 'Моја прва плата', који треба да укључи око 10.000 младих људи, свакао ће утицати на то да тржиште рада и даље буде стабилно", поручује директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво