Епидемија утиче и на продају прасетине

Цене меса у трговинама нису се значајно промениле у односу на прошлу годину. Слаба је потражња, кажу у месарама, јер угоститељски објекти не раде истим капацитетом. На сточним пијацама највише се траже прасићи и свиње, а цена по килограму је око 220 динара.

Снабдевају се месом из кланице, сами прерађују и затим продају. Специфична је ова година, тржиште другачије, у ресторанима нема прославапа је смањена потражња за месом.

"То је велики проблем у суштини, јер највећи потрошачи су нам они јер је ово месец када се праве весеља, а то све ове године прескачемо. Остаје нам само трговина на мало", указује Миодраг Мишић, сувласник месаре у Врању.

И на велико и у малопродаји, цене су сличне као и прошле године, потражња је већа за свежим месом.

"Већа потражња је била пре ове ситуације, сада је мало опао посао због тога, а и велика је конкуренција. Јунеће месо је 699 динара по килограму, свињски бут 499, свињска плећка 489, кременадла 395", наводи Маја Смиљковић, шефица месаре у Врању.

И цене на сточној пијаци у Ристовцу код Врања су на нивоу прошлогодишњих. Због епидемије коронавируса пијаца је спорадично радила током претходних месеци, мање је купаца, више ценкања.

"Због ове болести, короне, мало слабије иде пијац, али продаје се, продаје. У целини је добро, добро. Цена 220, 230 динара по килограму. Мала је цена, али сад шта да радимо", каже Цане Станојковић из села Миланово.

Драган Стојменовић из села Павловац жали се како се људи муче - произведу и немају коме да продају.

"Од сваког прасета да ли остане једна трећина, више не може да остане, концентрати скупи", додаје Драган.

Највећа сточна пијаца у Пчињском округу ради једном недељно у раним јутарњим сатима, има традицију дужу од пола века.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво