Како помоћи привреди и сачувати макроекономску стабилност

У петак почиње исплата 60 одсто минималца запосленим у преко 235.000 предузећа док ће од септембра помоћ државе добити и новооснована предузећа, рекао је за РТС Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

То је наставак мера помоћи и односи се на 235.000 привредних субјеката који запошљавају преко милион радника, а новоосноване компаније које су почеле са радом после 15. марта закључно са јуном у септембру ће добити исплату у висини од 120 одсто минималца.

"Помоћ државе чува ликвидност, запосленост и економску базу која је потребна да се сачува до момента када ће доћи до опоравка привреде на глобалном нивоу с обзиром да је Србиј отворена привреда и зависна од економских односа са иностранством", рекао је Станић. 

Економисти који се баве предвиђањима економских кретања су опрезни у прогнозама за наредни период али постоји одређени оптимизам за трећи квартал.

"Скоро 95 анкетираних се изјаснило да неће смањивати број запослених, а Фискални савет такође процењује да неће значајно расти незапосленост до краја године. Када говоримо о кредитима које дају пословне банке под повољним условима и грејс периодом до 9 месеци они дају подршку ликвидности предузећа", рекао је Станић.  

Такође, наводи, велика је тражња за кредите преко Фонда за развој који су динарски и најповољнији, јер је каматна стопа свега један одсто и грејс период девет месеци.

Ово је глобалан поремећај и све очи су упрте у Владу.

"Ми очекујмео од Владе да подржи привреду како би се у наредним годинама у буџет вратило вишеструко више али се мора водити рачуна о макроекономској равнотежи", рекао је за РТС Бојан Станићиз ПКС.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво