Јефтинији прикључак за гас, може и на рате

"Србијагас" је прикључак домаћинстава на гас од јула снизио на фиксних 780 евра са ПДВ-ом. То је са досадашњом локалном таксом, која се укида, најмање и двоструко јефтиније. За прву фазу обезбедили су мерне уређаје за прикључење 25 хиљада домаћинстава. А ових дана почело су да анкетирају грађане који желе да добију гас.

Домаћинства која желе да уведу гас, прикључак могу добити одмах после потписивања уговора са "Србијагасом",  а трошак прикључења од 780 евра отплаћиваће три године уз месечне рачуне, у ратама и без камате. Више се кажу, неће наплаћивати ни локална такса за прикључак.

"У просеку такса локалне самоуправе је од 400 до 1.000 евра па ко ће да да толико за таксу колико му треба за прикључак, неће нико. Боље да решиш својим становницима екологију него да чекаш неку таксу коју никада нећеш наплатити", каже Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса".

Сматра да је добро да се локлне самоупрве одрекну прихода који су претерани, јер се у овом моменту нико не прикључује, људи неће да плате тако високе таксе. 

У местима где је изградња гасне дистрибутивне мреже у току домаћинствима ће кажу дати додатних 20 одтсо попуста. А тренутно раде 88 пројекта гасификације.

"Само за шест управних округа у Србији можемо рећи да су потпуно гасификовани да свака општина унутар округа има гас. За 11 округа можемо рећи да су делимично гасификовани, чак и Београд, на пример Лазревац није гасификован. А чак 13 округа, ни једна општина из оквира тих округа није гасификовна", каже Дејан Поповић, председник Савета Агенције за енергетику.

У "Србијагасу" најављују да ће склапити уговоре и са неколико лиценцираних фирми, како би омогућили грађанима да и кућне гасне инсталације отплате на исти број рата као и прикључак.

"Ми не можемо пројекат утрашњих инсталација да убацимо у наш трошак јер је то трошак оног који се прикључује на гас, али ћемо гледати да појефтинимо три до четири, ако буде могуће и пет пута, зависи где су какве цене", каже Бајатовић.

Цена би требало да буде стабилна  

Гас важи за еколошки енергент, а све је исплативији за коришћење, јер се везује за цену нафте.

"Најбоља је валоризација у широкој потрошњи у домаћинствима. Техника је направила такве уређаје сагоревања и коришћења природног гаса у домаћинстввима да је степен искоришћења енергије изузетно висок", каже Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Дејан Поповић наводи да је гас ове године био најповољнији за грејање и да је за очекивати да ће његова цена бити стабилна у наредном периоду.

"Сада то кажем лично јер са том нафтном формулом ми не можемо прецизно, ви знате то је берзанска роба, сигурно ће у неком наредном периоду чак и пасти почетком наредне године. Али никада се не зна са нафтом, нафта може сутра да скочи и да избије нека криза", каже Поповић.

У развијеним европским земљама сва домаћинства која имају прикључак за струју имају га и за гас. У Србији тај енергент користи тек 260.000 грађана. Реализацијом започете гасификације и појефтињењем прикључка у наредних неколико година гас би могао стићи до још 500.000 домаћинстава. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво