Да ли увоз бетонског челика штети домаћој индустрији?

Влада Србије покренуће поступак испитивања које треба да утврди да ли се у Србију прекомерно увози грађевински ребрасти бетонски челик, што може да доведе до озбиљне штете у домаћој индустрији.

Овом одлуком, која је објављена у "Службеном гласнику", покреће се поступак испитивања за увођење мера за заштиту од прекомерног увоза ребрастог бетонског челика у шипкама, а на захтев фирме из Сремске Митровице која је једини произвођач овог производа у земљи.

"Домаћа индустрија је доставила довољно доказа Министарству трговине, туризма и телекомуникација да се увоз посматраног производа у Републику Србију убрзано повећава у апсолутним и релативним вредностима у односу на домаћу производњу, што представља претњу од озбиљне штете домаћој индустрији", наводи се у одлуци.

Увоз овог грађевинског материјала се повећао, како се наводи, услед непредвиђених околности, а нарочито због трговинских мера које континуирано доноси велики број земаља, што додатно ствара опасност за преусмеравање трговинских токова према Србији, као алтернативном тржишту.

Највише се увозио из Босне и Херцеговине и Грчке, а у 2018. и 2019. години је дошло до наглог пораста увоза из Белорусије, као и из Турске.

Увоз ових челичних шипки је континуирано растао и у 2019. години, а у односу на 2015. годину забележен је раст увоза за 46,88 процената.

Надлежни су приметили нагли и изненадни раст увоза посебно из Белорусије у прошлој години у односу на 2016. годину, за 780,35 одсто.

Из Турске је прошле године, у односу на 2015. годину, тај раст чак 4.482,65 посто.

"Потрошња бетонског челика у Србији континуирано се повећава, али се удео домаћег произвођача и поред великих инвестиција одржава на приближно истом нивоу, уместо да расте, па су од повећане тражње знатно већу корист имали увозници", наводи се у документу.

Залихе домаћег производа су у сталном порасту, а од 2017. до 2019. године забележен је, каже се, енормни пораст у апсолутном износу за 437,4 процената, што према оцени надлежних, указује на немогућност извоза на традиционална тржишта, отежану продају на домаћем тржишту и велику опасност од настанка озбиљне штете за домаћег произвођача.

Увозна цена челичних ребрастих шипки из Турске и Белорусије значајно је нижа у односу на остале цене из увоза и цену домаћег произвођача из Сремске Митровице, који је ради очувања тржишног удела морао да смањује своју продајну цену, што је, уз повећање трошкова продате робе, довело до пада профитабилности...

Министарство ће, ако утврди постојање повећања увоза, предложити да се уведу одговарајуће мере за отклањање озбиљне штете, каже се у документу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво