Производ који нам је недостајао током ванредног стања, а сада може да донесе зараду

Упркос лошем времену током вегетације, берба грашка у Банату добро напредује. Просечан принос је четири до пет и по тона по хектару, а где има система за заливање – и седам тона. Грашком је ове године у Србији засејано седам хиљада хектара, и уз добар род ратари рачунају да ће на извозу зарадити и више од уобичајених осам милиона долара.

Због дуготрајне суше произвођачи су морали четри пута да заливају њиве са по двадест литара воде по квадратном метру, и кажу, ове године су добро научили колико се исплати уложити у заливни систем.

"Могу да кажем да је ово била изузетно тешка напорна производна година, али ето, уз нашу успешну сарадњу уз коришћење доста заливних система и савремене технологије и технике успели смо да остваримо високе и завидне приносе", рекао је Зоран Дробњаковић, управник ратарске производње Михајлово.

Грашак са њива одмах иде у фабрику на прераду како зрно не би губило на квалитету, али пре испоруке, прва анализа.

"Задовољни смо са квалитетом и тендером, тендер је у ствари количина суве материје у грашку и моментално је стотину четрдесет, што обећава. Значи да ћемо имати добар принос и квалитет грашка", истиче агроном Зорица Јуришић.

Сама берба грашка ради се уз помоћ најсавременије технологије и најновијих комбајна. Један савремени комбајн кошта и око пола милиона евра. Ради се у три смене и како се очекује, комплетна берба грашка могла би да буде завршена у наредних десетак дана.

Грашак је једини повртарски производ који је у једном периоду ванредног стања недосатајао на нашем трзишту, али то се неће поновити, обећавају произвођачи.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво