Мађари потврдили, зна се када ће бити завршен "Балкански ток"

Гасовод "Балкански ток" који ће допремати гас из турског тока биће завршен до краја године. После Србије и Бугаске то су потврдили и Мађари. Синоћ су и званично одобрили градњу своје деонице.

Мађарска је донела инвестициони план за градњу своје деонице "Балканског тока". Нису журили јер њихова траса је најкраћа - 85 километра, а прва фаза гасовода до српске границе код Хоргоша дуга је тек 15 километра.

"За Мађарску је веома значајно што ће се снабдевати гасом који долази из Турске преко Србије. До краја ове, најкасније почетком идуће године, тим гасоводом добијаћемо шест милијарди кубних метара гаса годишње. А касније очекујемо да тај капацитет достигне и десет милијарди кубних метара", наводи Петер Сијарто, шеф мађарске дипломатије.

Да гасовод, са нових 15,75 милијарди кубика гаса годишње, поред енергетске безбедности доноси и економску корист, потврђује и чињеница да је сав капацитет у Србији и у Бугаској већ закупљен на 20 година. Предузећа из три земље, која граде гасовод поручују да реализација иде по плану.

"Бугари су почели да раде. Шест фирми и неке компаније које су радиле код нас прешле су да раде 108 километра у Бугаској. А што се нас тиче, ми ћемо завршити до краја године све", наводи Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса".

Стручњаци истичу важност тог гасовода јер читавом региону обезбеђује алтернативу у снабдевању гасом. Већ се планира и могућност наставка "Балканског тока" до Аустрије и Словачке.

"Без природног гаса који је номинован за енергент 21. века, нема будућности, нема енергетике, нема развоја ни једне привреде", наводи Војислав Вулетић из Удружења за гас.

Рачунице већ сада показују да ће транспорт гаса том трасом за нашу земљу бити јефтинији око 40 долара за 1.000 кубних метра.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво